Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

«Το Παγόβουνο», ένα ντοκιμαντέρ για την έμφυλη βία και το σεξισμό, στο 7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης


Το ντοκιμαντέρ «Το Παγόβουνο» θα προβληθεί την Παρασκευή 29 Ιουνίου, στις 19:00, στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο, στο πλαίσιο της θεματικής: «Προτάσεις για μια αντισεξιστική κοινωνία», του 7ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοζάνης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ Μάνο Παπαδάκη.
«Το Παγόβουνο» είναι ένα ντοκιμαντέρ της ανεξάρτητης ομάδας παραγωγής DOCLABgr, το οποίο εμβαθύνει στην κυρίαρχη κουλτούρα που προωθεί και δικαιολογεί την έμφυλη βία. Εστιάζοντας στο θύτη και στον αρρωστημένο μισογυνισμό που οδηγεί στην καταπίεση και στη δολοφονία γυναικών, αναζητά απαντήσεις για τον ρόλο που έχουν παίξει η θρησκεία, η οικογένεια ή ακόμη και το σχολείο στη διαμόρφωσή του.
Φορείς, σωματεία, οργανώσεις ενώνονται και βγάζουν στο προσκήνιο τον θύτη, τον άνδρα, την ηγεμονική φιγούρα της ανωτερότητας και του αρρωστημένου μισογυνισμού που οδηγεί στην καταπίεση και, κάποιες φορές, στη δολοφονία γυναικών κάθε κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου.


«Το Παγόβουνο» είναι βασισμένο στην ιδέα των Μαρία Σαράντη και Πηνελόπη Σεδίκου, ενώ σκηνοθετεί ο Μάνος Παπαδάκης («Μια Τρύπα στο Νερό», «Απαλλοτρίωση»). Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται μέλη από το «Καταφύγιο Γυναίκας», το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας», τη φεμινιστική συλλογικότητα «Το Μωβ», καθώς και η Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  

Τα γυρίσματα έχουν γίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.  
Σκηνοθεσία: Μάνος Παπαδάκης
Σενάριο: Μαρία Σαράντη, Πηνελόπη Σεδίκου, Μάνος Παπαδακης
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής:2018
Διάρκεια:35'

Την ίδια ημέρα θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους:

·       Η πλήρης συνέντευξη, στο Μωβ, της Ισραηλινής ακτιβίστριας Σαχάρ Βαρντί την 01/04/2018, μαζί με πλάνα του Μωβ από τη διαδήλωση στα σύνορα με τη Γάζα στις 31/03/2018 που διοργάνωσε η «Συμμαχία Γυναικών για την Ειρήνη», φεμινιστική οργάνωση στο Ισραήλ ενάντια στην κατοχή της Παλαιστίνης και υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης.

·       Η πλήρης συνέντευξη, στο Μωβ, του Παλαιστίνιου ακτιβιστή Μπασέμ Ταμίμι, πατέρα της φυλακισμένης 17χρονης ακτιβίστριας Αχέντ Ταμίμι, μαζί με πλάνα του Μωβ από την επίθεση του ισραηλινού στρατού κατοχής στο χωριό Νάμπι Σάλεχ, Δυτική Όχθη, Παλαιστίνη, 6/4/2018.

7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Οι OVERPOWER στο 7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης



Οι OVERPOWER είναι ένα high energy rock’n’roll συγκρότημα το οποίο ιδρύθηκε το 2012 στη Θεσσαλονίκη. Ο Stefan Oz (vocals/guitar) και ο Alex Vlash (guitar/vocals) είχαν την ιδέα της μπάντας κατά την διάρκεια ενός surf trip προς τα τέλη του 2011. Μετά από πολλά jamming sessions με διάφορους μουσικούς, κατέληξαν στο ότι ο ήχος της μπάντας ήθελαν να είναι καθαρό straightforward rock’n’roll συνδυασμένο με το surfstyle feeling. Μαζί με τον Nick Ditch (drums) και τον Petros Christo (bass) γνωστό και από τους FIREWIND το lineup ολοκληρώθηκε.
Μερικές από τις επιρροές τους είναι οι Airbourne,οι Hellacopters, οι Red Hot Chilli Peppers, οι AC/DC κτλ, αλλά και καλλιτέχνες όπως ο Neil Young, Eddie Vedder και Jack Johnson.
Τον Φεβρουάριο του 2013 η μπάντα κυκλοφόρησε το debut album «It takes a little time», το οποίο ηχογραφήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά κυκλοφορεί το πρώτο video clip «Frap’s time», το οποίο έκανε ιδιαίτερη αίσθηση και αγαπήθηκε αμέσως! Στις αρχές του 2017 κυκλοφόρησαν την δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο «smile to feel high», το οποίο απέσπασε και αυτό εξαιρετικές κριτικές.
Οι OVERPOWER μέχρι σήμερα έχουν 7 video clip στο ενεργητικό τους. 3 από την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, 3 από την δεύτερη και 1 υπό την μορφή single-video. Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει πολλές live εμφανίσεις στα σημαντικότερα stage της Θεσσαλονίκης άλλα και της υπόλοιπης Ελλάδας.

OVERPOWER Links:   

7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Η Επικίνδυνη Εξίσωση της Παιδοκτονίας με την Έκτρωση από την Ελληνική Δικαιοσύνη


Γράφει η Άννα Νίνη

Το σκεπτικό της προφυλάκισης της 19χρονης παιδοκτόνου αναφέρει πως «στη σεξουαλική της ζωή δεν έπαιρνε προφυλάξεις και ότι είχε κάνει άμβλωση στο παρελθόν».
«Μέχρι εκείνη την ώρα δεν ήξερε η μητέρα μου πως ήμουν έγκυος. Όταν με έπιασαν οι πόνοι αναγκάστηκα να της το πω. Μπήκα στο μπάνιο και εκείνη κάθισε έξω γιατί δεν χωρούσαμε. Δεν μπορούσε να δει τι γινόταν έτσι που ήταν η πόρτα. Γέννησα το έπλυνα στον νιπτήρα κι εκείνο πήγε στο στήθος μου και έφαγε. Μετά από λίγη ώρα άκουσα το μωρό να βγάζει κάποιους περίεργους ήχους. Είδα πως από τη μύτη και το στόμα έτρεχε αίμα και δεν ανέπνεε. Μου είπε (η μητέρα της) ότι τα παλιά χρόνια βάζανε λίγο χαρτάκι μέσα στο στόμα του παιδιού για να τραβήξει το αίμα. Αφού έβγαλα το χαρτί από το στόμα, πήρα ένα κομμάτι από κορδόνι που βρήκα μέσα στο μπάνιο και το έδεσα στο λαιμό του μήπως ενοχληθεί και αντιδράσει. Μετά φώναξα τη μαμά μου να μου φέρει κι άλλο χαρτί και το έβαλα στο στόμα του. Αλλά πάλι δεν ανέπνεε και το άφησα όπως ήταν. Φώναξα στη μάνα μου πως το παιδί δεν ανέπνεε, δεν ζούσε και εκείνη έβαλε τα κλάματα και είπε «τι θα κάνουμε τώρα». Εγώ της είπα να φέρει μια σακούλα για να βάλω μέσα το μωρό, μαζί με άλλα σκουπίδια και να το αφήσουμε κάπου έξω. Εγώ έμεινα στο δωμάτιό μου και ζήτησα από τη μαμά μου να πάει να αφήσει κάπου έξω τη σακούλα με το μωρό».
Αυτά ανέφερε στη συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε η γυναίκα που γέννησε το μωρό που βρέθηκε νεκρό σε κάδο σκουπιδιών γυμνό, σε μια πλαστική σακούλα super market, με τον ομφάλιο λώρο που δεν είχε αποκοπεί καθώς και με ένα κορδόνι τυλιγμένο στον λαιμό του και το στόμα του γεμάτο χαρτί. Σύμφωνα με τη νεκροψία-νεκροτομή, το βρέφος γεννήθηκε ζωντανό και ο θάνατός του «οφείλεται συνεπεία περιτύλιξης της τραχηλικής χώρας δια του ομφάλιου λώρου και δια βρόγχου, καθώς και απόφραξης της στοματικής κοιλότητας δια τεμαχίου χάρτου». Η ιατροδικαστής που εξέτασε το σώμα του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο θάνατος ήταν ασφυκτικός και προσδιορίζεται βραδινές ώρες της Κυριακής. Το παιδάκι γεννήθηκε ζωντανό».

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Οι Ψύλλοι στ΄ Άχυρα στο 7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης




Οι Ψύλλοι στ' Άχυρα παραδόθηκαν απ' το Δεκέμβριο του 2014 στη μεγάλη αγκαλιά του post punk και Rock & Roll. Γράφουν τραγούδια με ελληνικό στίχο, ψάχνουν μέσα στη μουσική τους τις υφές και τα ανάγλυφα ηχοχρώματα της πόλης, ενώ οι ήχοι τους είναι ποτισμένοι με την αρμύρα του Θερμαϊκού και τους ηλεκτρικούς λεβάντες της Ανατολικής Μεσογείου.
Συνολικά, ο  ήχος των Ψύλλων αναβιώνει τον ήχο του ελληνικού ροκ της δεκαετίας του ’90 και τον ξανασυστήνει, ανανεωμένο και μπολιασμένο με τις στυλιστικές και ηχητικές αναζητήσεις του σήμερα, στις νεότερες γενιές που δεν τον πρόλαβαν στην περίοδο της ακμής του. Οι στίχοι του Ηρακλή έχουν χαρακτήρα και διακρίνονται για το εύρος της θεματολογίας τους. Το δυνατότερο ίσως σημείο τους είναι η ειλικρινής κοινωνική ευαισθησία όπως αυτή εκφράζεται σε αρκετά από τα τραγούδια και κυρίως στο «Περιοδεία στην αλμύρα», που αντλεί την έμπνευση του από το προσφυγικό ζήτημα. Μία από τις πιο φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές του συγκροτήματος.
Τον Ιανουάριο του 2018 κυκλοφορήσανε τον πρώτο τους ομότιτλο δίσκο με την Puzzlemuzik Label. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε με την τεχνική multitrack live recording το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου του 2017, μέσα σε μόλις δύο 12ωρα. Η συγκεκριμένη τεχνική επιλέχτηκε προκειμένου να αποτυπωθεί η ιδιαίτερη live ενέργεια του συγκροτήματος το οποίο, αν και μετρά κάτι λιγότερο από τρία χρόνια ζωής, έχει σημαντική συναυλιακή εμπειρία με εμφανίσεις σε Φεστιβάλ (Αναιρέσεις 2015 Θεσσαλονίκη/ Radical Pride 2017/ Αντιρατσιστικό Θεσσαλονίκης 2017/ Αντιρατσιστικό Λάρισας 2017, Βρύσης Τυρνάβου 2017), Κοινωνικούς χώρους και συναυλιακούς χώρους (8Ball, WE, Υπόγειο, Μύλος Club, Silver Dollar, Blue Barrel, Maison, Stage Λάρισα).

Ψύλλοι στ’ Άχυρα Links:   

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η cross-visit επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας



Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η cross-visit επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μεταξύ 2 και 4 Μαΐου 2018, στο πλαίσιο του έργου ECOWASTE4FOOD, που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe, η οποία διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας/Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (stakeholders) από τη Δυτική Μακεδονία.

Ο στόχος της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση από τοπικούς φορείς (stakeholders) σχετικούς με το αντικείμενο του έργου, σε εκπροσώπους επιλεγμένων φορέων και επιχειρήσεων από την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πολωνία, καλών πρακτικών οικολογικής καινοτομίας για τη μείωση και αξιοποίηση των απορριμμάτων τροφίμων.

Από τη Δυτική Μακεδονία συμμετείχαν και παρουσίασαν τις πρακτικές τους οι Αγροτικός Συνεταιρισμός Οργάνωση Παραγωγών (Α.Σ.Ο.Π.) Βελβεντού «ΔΗΜΗΤΡΑ», ΑΡΣΙΣ Κοζάνης – Εθελοντική Κοινότητα Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Δράσης, ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ ΟΕ, ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ ΑΕ, Μ.Κ.Ο. ΜΠΟΡΟΥΜΕ, και η Ομάδα Αγελαδοτρόφων ΙΚΕ «ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ».

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης – ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: «Μια αγκαλιά πολιτισμού»




Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης υποδέχεται τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Δομής στην Αιανή και συνδιοργανώνει με την ΑΡΣΙΣ Κοζάνης τις παρακάτω δράσεις:
22 Μαΐου 2018: «Γνωριμία με τον αρχαιολογικό πλούτο της Αιανής». Επίσκεψη – ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.
05 Ιουνίου 2018: «Φυτικά κατάλοιπα της αρχαίας διατροφής». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.
21 Ιουνίου 2018: «Η μουσική ενώνει τους πολιτισμούς». Μουσική εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής.
29 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2018: «Συμμετοχή στο εργαστήριο ψηφιδωτού για μικρούς και μεγάλους», στο πλαίσιο του «Θερινού Εικαστικού Εργαστηρίου», που λαμβάνει χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, με τη συνδιοργάνωση  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – ΤΕΕΤ.
8 Ιουλίου 2018: «Συμμετοχή στον Αγώνα Δρόμου Απολλοδώρου», που συνδιοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης με την Δ.Κ. Αιανής και το Σύλλογο «Φίλοι Μουσείου και Αρχαιοτήτων Αιανής», με εκκίνηση το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και τερματισμό την κεντρική πλατεία Αιανής.
9-13 Ιουλίου 2018: «Επίσκεψη – ξενάγηση σε αρχαιολογικές ανασκαφές», της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, που βρίσκονται στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ Α.Ε. (Μαυροπηγή και Κλείτος).

Γ. Πλειός: Τηλεόραση και ζωή αντανακλούν τις προκαταλήψεις μας


Σεξισμός και ΜΜΕ - Μια διαδεδομένη απάντηση από την πλευρά των μέσων είναι ότι η τηλεόραση αντανακλά την πραγματικότητα και «οι γυναίκες δεν παρουσιάζονται στους ρόλους αυτούς διότι δεν υπάρχουν, όμως το ερώτημα που τίθεται είναι: Οι γυναίκες δεν καταλαμβάνουν τους ρόλους αυτούς γιατί είναι ανίκανες ή γιατί τις θεωρούν ανίκανες;

Στον κόσμο των «γιατί» και των «πώς» επιβιώνουν οι έμφυλες διακρίσεις στις αναπαραστάσεις του ρόλου της γυναίκας μας ξενάγησε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΣΡ Γιώργος Πλειός.
Σε ένα νοητικό ταξίδι - βουτιά στο παρελθόν, από το Χόλιγουντ έως τις σουφραζέτες και από τον ελληνικό κινηματογράφο, το ρεμπέτικο τραγούδι, στα σημερινά τηλεοπτικά σίριαλ σε μια προσπάθεια διερεύνησης ισχυρής επίδρασης των στερεοτύπων ακόμα και σήμερα στις σύγχρονες κοινωνίες. Σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τις έμφυλες ανισότητες και τον σεξισμό, το θέμα των έμφυλων ανισοτήτων τέθηκε σε μια παγκόσμια και πιο ολιστική βάση, ενώ περιοδεύσαμε από τις θρησκείες και τις ιδεολογίες στα πολιτιστικά τους συμφραζόμενα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Έκθεση Αποτελεσμάτων της Πρώτης Πανελλαδικής Έρευνας για το Σχολικό Κλίμα

H Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Nέων Αθήνας έχει τη χαρά να μοιραστεί μαζί σας τα αποτελέσματα της Πρώτης Πανελλαδικής Έρευνας για το Σχολικό Κλίμα, όπως το αντιλαμβάνονται οι ΛΟΑΤΚ μαθητές/ριες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.* Η αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:
www.colouryouth.gr/wp-content/uploads/2018/05/Έρευνα-για-το-Σχολικό-Κλίμα-Colour-Youth.pdf
Τα αποτελέσματα της έρευνας, δείγμα της οποίας αποτέλεσαν περίπου 2000 ΛΟΑΤΚ μαθητές/ριες, καταδεικνύουν τις μεγάλες παραλείψεις της Ελληνικής Πολιτείας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσον αφορά την ΛΟΑΤΚ μαθητική κοινότητα και τη ζοφερή πραγματικότητα που αυτή βιώνει. Ενδεικτικά:
  • Σε ποσοστό 84,9%, τα παιδιά ακούν στο σχολείο τη  λέξη “γκέι” με αρνητική χροιά.
  • Το  96% δηλώνει  ότι έχει ακούσει  σχόλια “για μαθητές  που δε συμπεριφέρονται  με αρκετά ‘αντρικό’ τρόπο
  • Το 74,4% των μαθητών και μαθητριών δηλώνει ότι  ακούει τρανσφοβικά σχόλια
  • Ένα στα τρία παιδιά έχουν δεχτεί κάποιας μορφής  λεκτική παρενόχληση
  • Το 65,1% των ΛΟΑΤΚ ατόμων  δεν έχουν ακούσει τίποτα θετικό για ΛΟΑΤΚ άτομα  σε κάποιο μάθημα του σχολείου.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

“Σε ξέρω από παλιά, φασιστάκο…”



Γράφει ο Γιάννης Τσεχελίδης

Σε θυμάμαι το 1922 ν΄ αποκαλείς “τουρκόσπορους” τους πρόσφυγες της Μικρασίας , του Πόντου , της Θράκης , της Καππαδοκίας.
Σε θυμάμαι την περίοδο της Κατοχής να χαίρεσαι, όταν οι ναζί εξολόθρευαν τον Εβραίο γείτονά σου και την οικογένεια του. Βλέπεις, ήταν ευκαιρία να βάλεις στο χέρι το μαγαζάκι του.
Σε θυμάμαι και λίγο αργότερα, τότε που κυνηγούσες τη γυναίκα και τα παιδιά του αντάρτη συγχωριανού σου , για ν’ αρπάξεις τ΄ αμπέλι  ή το λιοχώραφο του.
Σε θυμάμαι να φουσκώνεις σα γάλος, την περίοδο της Χούντας ,δίπλα στον ενωμοτάρχη, στις επετείους της “επαναστάσεως”.
Έπειτα σε θυμάμαι να τρέχεις σε βουλευτικά γραφεία , πότε μπλε , πότε πράσινου χρώματος,  να φιλάς κατουρημένες ποδιές, για να κάνεις τη “δουλειά” σου.
Τώρα, σε βλέπω να ξιφουλκείς πάλι εναντίον ανθρώπων που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, για να σωθούν απ΄ τη φωτιά του πολέμου.
Ουρλιάζεις , βρίζεις , απειλείς και λες , λες και τι δε λες… Κοιτάς το ντορό και δε βλέπεις το λύκο που στέκεται δίπλα σου, έτοιμος να σε κατασπαράξει. Φοβάσαι μην τυχόν και γίνεις μουσουλμάνος. Πόσο γελοίο επιχείρημα !

Το θέμα είναι να βρεθεί τρόπος να γίνεις Άνθρωπος!

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης: Κάλεσμα διοργάνωσης δραστηριοτήτων για παιδιά




Απευθύνουμε κάλεσμα σε φορείς, συλλογικότητες, ομάδες πολιτών κ.α. που ασχολούνται με παιδιά και νέες/ους να έρθουν και να διοργανώσουν δημιουργικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του παιδικού φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί μέρος του 7ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοζάνης.
Όσες ομάδες ενδιαφέρονται, θα μπορούσαν να επιλέξουν μια από τις τρεις ημέρες υλοποίησης του Φεστιβάλ και συγκεκριμένα 29 -30 Ιουνίου και 01 Ιουλίου.

Η επικοινωνία και δήλωση συμμετοχής μπορεί να γίνει μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης infokoz@arsis.gr ή στο τηλέφωνο 2461049799.

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ αποτελεί μια γιορτή αλληλεγγύης, έναν ανοιχτό χώρο που φιλοξενεί ανθρώπους, απόψεις, εμπειρίες από τη χρονιά που πέρασε και θέτει τις κατευθύνσεις για αυτή που θα έρθει. Ας συναντηθούμε σε συζητήσεις, ομιλίες, προβολές ταινιών, εργαστήρια, δρώμενα, παιχνίδια για παιδιά και συναυλίες.

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

«Εδώ Έζησε: Η Ιστορία μιας Έξωσης», ένα πολύ δυνατό κόμικ

Παρουσίαση του κόμικ γύρω από την καθημερινότητα των εξώσεων στην Ισπανία
Η έφηβη Αλίσια και η προσφάτως διαζευγμένη μητέρα της, μετακομίζουν σε ένα φτηνό διαμέρισμα σε μια εργατική γειτονιά της Μαδρίτης. Από την αρχή της διαμονης τους στην πολυκατοικία, η ατμόσφαιρα είναι δύσκολη. Το διαμέρισμα έχει κάποια σημάδια από την παρουσία των προηγούμενων κατοίκων του. Και οι γείτονες τις βλέπουν με μισό μάτι. Ένα ξεχασμένο ημερολόγιο, αλλά και μία αναπάντεχη επίσκεψη, τις οδηγούν στο να μάθουν την αλήθεια για το γιατί βρήκαν αυτό το διαμέρισμα σε μια τόσο χαμηλή τιμή. Πριν από αυτές, στο διαμέρισμα ζούσε μια ηλικιωμένη γυναίκα, η Κάρμεν, μαζί με την οικογένεια του άνεργου γιου της, μέχρι που της το πήρε η τράπεζα, μια και ήταν εγγυήτρια στο δάνειο του γιού της.

Στην προσπάθεια της να μάθει την αλήθεια για όσα έγιναν, η Αλίσια βρίσκει όλους τους προταγωνιστές της ιστορίας των εξώσεων. Θύτες, θύματα αλλά και αλληλλέγγυοι, διηγούνται στην Αλίσια τα πάντα γύρω από την κρίση στην Ισπανία και το ρόλο που έπαιξαν σε αυτήν.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Ευχαριστήριο στο Τμήμα Τεχνικών Κομμωτικής του ΔΙΕΚ Κοζάνης




Την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκαν τη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών 11 σπουδάστριες και σπουδαστές του Δ' εξαμήνου, του τμήματος τεχνικών κομμωτικής τέχνης, του ΔΙΕΚ Κοζάνης.
Τόσο εμείς, όσο και τα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή, τους ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους, που υπήρξε πολύτιμη.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την εκπαιδεύτρια τους κ. Λίτσα Μουμουλίδου που συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία των κουρεμάτων, καθοδηγώντας την όλη διαδικασία, που κράτησε πάνω από 2 ώρες.
Ευχαριστούμε, επίσης, την κ. Στέλλα Ρουσιάδου, διευθύντρια του ΔΙΕΚ Κοζάνης, για την πολύτιμη αρωγή της στην υλοποίηση της επίσκεψης των σπουδαστριών/στών στη δομή.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2461049799, στο e-mail: infokoz@arsis.gr, στο δικτυακό τόπο: http://arsiskozanis.blogspot.gr, ή μέσω της σελίδας www.facebook.com/Arsis.Kozanis.

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Ανοιχτό κάλεσμα συνδιοργάνωσης και συμμετοχής του 7ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοζάνης




Απευθυνόμαστε σε συλλογικότητες, κοινωνικούς φορείς, οργανώσεις, ομάδες πολιτών - αλλά και μεμονωμένα άτομα -  θέλοντας να ενώσουμε φωνές και να συνδημιουργήσουμε.
Καλούμε προβληματισμούς, ιδέες, προτάσεις, συμμετοχές:
·         ενάντια στο ρατσισμό, στο φασισμό, στο σεξισμό,
·         ενάντια στις προκλήσεις, διεκδικώντας κοινά αγαθά,
·         ενάντια στις παθητικές στάσεις, προτείνοντας δημιουργικές αντιστάσεις.
Καλούμε φωνές που νοιάζονται για την Ισότητα, την Αλληλεγγύη, το Δικαίωμα.
Η πρώτη συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 10 Μαΐου, στις 20:00, στην ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.

Επικοινωνία:
Αγ. Χριστοφόρου 6, Κοζάνη
Τηλ. 2461049799, email: infokoz@arsis.gr 

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Γιατί λοιπόν μόνο εννέα ευρωπαϊκές χώρες το αναγνωρίζουν;


της Anna Blus, ερευνήτριας της Διεθνούς Αμνηστίας, από την ιστοσελίδα της οργάνωσης

(Σημείωση TPP: Πριν από μερικές εβδομάδες επικυρώθηκε και από την Ελλάδα η Σύμβαση της Κωνσταντινούπουλης, το «πληρέστερο και πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας για τη βία κατά των γυναικών που υπάρχει». Η Σύμβαση ορίζει ως μόνο κριτήριο του βιασμού την «απουσία συναίνεσης», ωστόσο, παρά την έγκριση της από τη Βουλή, το άρθρο 336 του ποινικού κώδικα σχετικά με τον βιασμό, που απαιτεί την ύπαρξη και «σωματικής βίας», δεν άλλαξε. Η αναφορά στην προϋπόθεση της σωματικής βίας ή την απειλή δεν συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα και δίνει μεγάλα περιθώρια στους δράστες να μην τιμωρηθούν για τις πράξεις τους. Δείτε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ του TPP)

Μόνο εννέα ευρωπαϊκές χώρες από τις 33 αναγνωρίζουν την απλή αλήθεια ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός (όταν υπολογίζονται χωριστά οι τρεις δικαιοδοσίες της Μεγάλης Βρετάνιας).

Τι μήνυμα στέλνει αυτό στους δράστες; Τι λέει αυτό στις κοινωνίες μας, όπου όσες έχουν επιζήσει μία σεξουαλική επίθεση εξακολουθούν να κατηγορούνται κατά κύριο λόγο οι ίδιες για αυτή;

Η έλλειψη νομικής αναγνώρισης ότι το μη συναινετικό σεξ είναι βιασμός τροφοδοτεί την αντίληψη ότι είναι δική μας ευθύνη ως γυναίκες να προστατευθούμε από βιασμό. Οι αντιλήψεις αυτές είναι επικίνδυνες και πρέπει να αλλάξουν.

Η Αγγλία και η Ουαλία, η Σκωτία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς και το Βέλγιο, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία έχουν ορισμούς με βάση τη συναίνεση.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Τρίτη 1 Μαΐου 2018

1η συνάντηση προετοιμασίας 7ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοζάνης


Την Τετάρτη 02 Μαΐου, στις 21:00, στο Σπίτι της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση προετοιμασίας του 7ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοζάνης. Στην αρχική συνάντηση θα οριστούν τα βήματα που θα ακολουθήσουμε μέχρι τη διοργάνωση του. Για άλλη μια χρονιά χρειαζόμαστε "γερές" πλάτες.

Να είστε εκεί!!!