Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Οι τρομέρες γιαγιάδες της Αυστρίας που κάθε μέρα πολεμούν την ακροδεξιά



Άφησαν τις κουβέντες για τους ρευματισμούς και τα αρθριτικά και βάλθηκαν 
να δείξουν τον αγωνιστικό δρόμο στα εγγόνια τους. Το πρόβλημα, όπως είπε 
ένας ακροδεξιός, είναι ότι ζουν περισσότερο απ’ όσο δικαιούνται, και γι’ 
αυτό αποφάσισαν να κάνουν αξιοβίωτη αυτή τη ζωή, έστω κι αν πλησιάζει 
στο τέλος της. Υπάρχει ελπίδα! (Σ.Β.)
Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού 
Η πλατφόρμα που κάνει πάταγο στην Αυστρία
Ήταν μια βροχερή μέρα του περασμένου Νοεμβρίου όταν η Μόνικα Ζάλτσερ, συνταξιούχος παστόρισσα της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Βιέννη, ψυχοθεραπεύτρια και γιαγιά με οκτώ εγγόνια, αποφάσισε ότι δεν μπορεί πλέον να παρατηρεί αμέτοχη -και θυμωμένη- τις εξελίξεις στη χώρα της. Αποφάσισε, λοιπόν, να ξεκινήσει στο Facebook μια σελίδα με τίτλο “Γιαγιάδες ενάντια στη Δεξιά” (Omas gegen rechts), αναζητώντας άλλες γυναίκες στην ηλικία της με την ίδια αγωνία.
Όχι για να λένε ηλεκτρονικά τον πόνο τους και να ψαρεύουν “likes”, αλλά για να διοργανώνουν συζητήσεις, εκδηλώσεις, διαδηλώσεις, ευαισθητοποιώντας τη νέα γενιά. “Θέλαμε να κάνουμε κάτι καλό για τα εγγόνια μας. Δεν έχουμε πια μικρά παιδιά να μεγαλώσουμε, ούτε μας απορροφά η δουλειά μας κι αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε” λέει.
Η Ζάλτσερ νοσταλγεί τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όταν τα νιάτα ήταν πολιτικοποιημένα και ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο. Και θέλησε με την πρωτοβουλία της να δώσει τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό, στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, στον αντισημιτισμό, στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου