Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων (Παράρτ. Δ. Μακεδονίας): "Συγκέντρωση διαμαρτυρίας"


Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες, εργαζόμενοι-ες, γονείς, μαθητές και μαθήτριες,
Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζοντας τον αιφνιδιασμό της σχολικής κοινότητας με την κατάθεση και ψήφιση του απαράδεκτου πολυνομοσχεδίου για την παιδεία μέσα στην καραντίνα, ολοκληρώνει το καταστροφικό του έργο με την κατάρτιση του Ωρολογίου Προγράμματος των Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων, ημερήσιων και εσπερινών, καθώς:
Καταργεί τη διδασκαλία των Κοινωνικών Επιστημών από το Γενικό Λύκειο (Κοινωνιολογία, Σύγχρονος Κόσμος- Πολίτης και Δημοκρατία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών)
Υποβαθμίζει το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας στην Α τάξη.
Η υπουργός κα Κεραμέως και η υφυπουργός κα Ζαχαράκη δεν τεκμηριώνουν επιστημονικά την απόφασή τους να καταργήσουν τα παραπάνω μαθήματα, αλλά προβάλλουν αστείες δικαιολογίες που αποδεικνύουν ιδεοληψίες απαξίωση.
Εμείς οι εκπαιδευτικοί των κοινωνικών επιστημών (κοινωνιολόγοι και πολιτικών-νομικών επιστημών) απορρίπτουμε το ωρολόγιο πρόγραμμα του λυκείου καθώς η απουσία της διδασκαλίας των κοινωνικών επιστημών στερεί από τους νέους και τις νέες την πολιτική, νομική και κοινωνιολογική παιδεία τους.

Tη στιγμή που περισσότερο από άλλη φορά, είναι αναγκαία η διδασκαλία των κ.ε., παρατηρούμε ότι το υπουργείο τις εξοβελίζει από το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, ή περιορίζει τη διδασκαλία τους, προωθώντας ταυτόχρονα μια παρωχημένη αντίληψη σχετικά με το τι πρέπει να περιλαμβάνει η εκπαίδευση. Επομένως σήμερα η Πολιτεία οφείλει να διευκρινίσει και να εξηγήσει τι είδους πολίτες και ποια εκπαίδευση επιθυμεί να επιβάλει, σε ένα ζήτημα βαθιά θεσμικό και πολιτειακό. Παράλληλα, με τις ρυθμίσεις αυτές, αποδομείται ολόκληρος ο κλάδος των κοινωνικών επιστημών (κοινωνιολόγοι, νομικοί- πολιτικοί, οικονομίας). Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι, αφού υπηρέτησαν με ευθύνη και συνέπεια το δημόσιο σχολείο για τριάντα χρόνια, θα βρεθούν σταδιακά χωρίς ωράρια και πρακτικά θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της απόλυσης. Εκτός από το γεγονός ότι χάνονται οργανικές θέσεις, τίθενται και ζητήματα της ύπαρξης και συνέχισης του κλάδου Κοινωνικών Επιστημών στο μέλλον.
Θύματα της κατάστασης που δημιουργείται είναι οι αναπληρωτές. Κανένας αναπληρωτής δεν θα βρει δουλειά κι ας έχει βρεθεί από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, για να μαζέψει τα πολυπόθητα μόρια για τον διορισμό που δεν θα ρθει ποτέ, τώρα πια!
Γι αυτούς τους λόγους εμείς, οι εκπαιδευτικοί των Κοινωνικών Επιστημών:
Διεκδικούμε το δικαίωμα της ύπαρξης των ΠΕ78 στην εκπαίδευση και τη διδασκαλία των μαθημάτων των Κοινωνικών Επιστημών.
Συστρατευόμαστε και συμπορευόμαστε με όλους τους φορείς, συλλόγους εκπαιδευτικών που πλήττονται, σε μια κοινή διεκδίκηση για ένα σχολείο δημοκρατικό που προετοιμάζει πολίτες υπεύθυνους, με επιστημονική κοινωνική γνώση.
Γι αυτό το λόγο συνάδελφε και συναδέλφισσα, γονιέ, μαθητή και μαθήτρια σε καλούμε να στηρίξεις τον αγώνα μας για ένα δημοκρατικό σχολείο, όπου θα εκπροσωπούνται όλες οι επιστήμες.
Σε καλούμε να πάρεις θέση σε ένα θέμα που σε αφορά άμεσα, που αφορά το μέλλον του παιδιού σου στο δημόσιο σχολείο.
Σε καλούμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρία στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης, την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020, στις 8μ.μ.

Εκ μέρους της Δ.Ε. του Σ.Ε.Κ. παρ. Δυτικής Μακεδονίας.


Η πρόεδρος: Αναστασία Πάτσιου
Η αντιπρόεδρος: Άννα Μπαφίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου