Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑΜ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΩΝ ΜΑΒΕ

από τη διαδικτυακή ομάδα: "αντι ΧΥΤΑΜ"


Τα τελευταία χρόνια υπάρχει στην Ελλάδα μεγάλη κινητικότητα σε σχέση με τη διαχείριση αποβλήτων. Αποτελεί προφανώς το νέο μεγάλο πεδίο κερδοφορίας των διαφόρων ομίλων. ΧΥΤΑ, ΧΥΤΕΑ, ΧΥΤΑΜ, καύση σκουπιδιών, ανακύκλωση κ.α.

Ο σύγχρονος πολιτισμός καταναλώνει με μανία και πνίγει τον πλανήτη με δηλητήρια και σκουπίδια. Η κυρίαρχη αντίληψη της αγοράς προσπαθεί να μετατρέψει το πρόβλημα σε νέα πηγή πλούτου. Όλα όμως τείνουν σε αδιέξοδο αν δεν αλλάξει η κουλτούρα λεηλάτησης της φύσης και αποξένωσης του ανθρώπου από τον πυρήνα της ύπαρξής του.

Ο νομός Κοζάνης, με ναυαρχίδα τη ΔΕΗ, στάθηκε μεγάλο βιομηχανικό κέντρο για αρκετές δεκαετίες. Βίωσε μια δίχως σχέδιο αποβιομηχάνιση και τώρα βρίσκεται στη φάση της απολιγνιτοποίησης. Έτσι επιλέχτηκε να γίνει θέατρο των ΑΠΕ, αλλά και το νεκροταφείο της χώρας. Ένα τεράστιο λεκανοπέδιο με εργοστάσια και ορυχεία στο έλεος, πλέον, των εταιρειών.

Τα Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ), λειτούργησαν για δύο δεκαετίες (1982-2000). Αναμφισβήτητα, άφησαν ισχυρό αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα στο έδαφος, στην ατμόσφαιρα και στα νερά της λίμνης Πολυφύτου. Από το 2005, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο αποκατάστασης, το οποίο κατάφερε να βελτιώσει θεαματικά την εικόνα των ρύπων στην ευρύτερη περιοχή. Η αποκατάσταση όμως διακόπηκε πριν το τελευταίο στάδιο, που περιλάμβανε: το γκρέμισμα του εργοστασίου, την ταφή του μαζί με την ταφή των τελευταίων ποσοτήτων αμιάντου ολόγυρα, το σκέπασμα με φυτική γη και την τελική δεντροφύτευση. Έτσι θα έκλεινε οριστικά ο κύκλος του μεταλλείου.

Αποδείχτηκε πως κάποιοι ύφαιναν άλλα σχέδια. Κι ενώ προγραμματιζόταν λειτουργία ΧΥΤΑΜ στα ορυχεία της ΔΕΗ, ξαφνικά προκρίθηκε το ορυχείο των ΜΑΒΕ. Έτσι εντάχθηκε στη μελέτη διαχείρισης στερεών αποβλήτων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που εγκρίθηκε αναθεωρημένη και έγινε ΚΥΑ τον Νοέμβριο του 2016. Δημιουργία ΧΥΤΑΜ για αμίαντο μόνο της Δυτικής Μακεδονίας.

Η πόρτα άνοιξε και τώρα χωράει τον αμίαντο όλης της Ελλάδας. Τα λεφτά είναι πολλά και πέφτουν κι άλλες σκοτεινές προτάσεις στο τραπέζι. Πάντα κρυφά από τους πολίτες της περιοχής . Ίσως μαζί με τον αμίαντο να θάβονται αργότερα πιο επικίνδυνα τοξικά απόβλητα. Και το εργοστάσιο που δεν έπεσε να χρησιμοποιηθεί για ανακύκλωση ύποπτων απορριμμάτων με ισχυρή ικανότητα μόλυνσης.

Σύμφωνα με έγκριτους μεταλλειολόγους του τόπου μας, το ορυχείο των ΜΑΒΕ είναι εντελώς ακατάλληλο για ΧΥΤΑΜ. Τα πετρώματα που περιέχουν αμίαντο είναι υδατοδιαπερατά από τη φύση τους και αλλοιωμένα από τις χρόνιες εκρήξεις. Το ορυχείο βρίσκεται πάνω σε πηγές και υδροφόρους ορίζοντες που επικοινωνούν με τον Αλιάκμονα και σε απόσταση αναπνοής από το σεισμικό ρήγμα που έδωσε τον σεισμό των 6,6 ρίχτερ το 1995.

Συνεπώς, η ταφή του εξαιρετικά καρκινογόνου αμιάντου σημαίνει: οριστική και ανεπίστρεπτη μόλυνση της λίμνης Πολυφύτου, απόλυτη υποβάθμιση όλης της περιοχής, οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

25 χρόνια λειτουργίας ΧΥΤΑΜ μεταφράζονται σε συνεχή σκόνη με ίνες αμιάντου πάνω από τα κοντινότερα στο μεταλλείο χωριά. Το ψάρεμα και η βρώση ψαριών θα απαγορευτούν. Όλες οι δραστηριότητες γύρω από τη λίμνη θα απονεκρωθούν. Το πότισμα των καλλιεργειών θα γίνει προβληματικό μιας και ο αμίαντος μπορεί να εισχωρήσει στην τροφική αλυσίδα με απρόβλεπτες συνέπειες (φυτό, ζώο, άνθρωπος). Τα προϊόντα του τόπου θα στιγματιστούν ανεπανόρθωτα.

Χιλιάδες χρόνια οι οικισμοί και οι άνθρωποί τους συμβίωναν με το ποτάμι που καθόρισε τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα τους. Τις τελευταίες δεκαετίες είναι η λίμνη που διαφοροποιεί τον μεταβολισμό και τη διάδραση ανθρώπου - νερού. Πάντα όμως είναι μια σχέση βαθιά και μη ανταλλάξιμη.

Από τη λίμνη Πολυφύτου εξαρτάται η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής. Αρδεύεται ένα μεγάλο κομμάτι από τον κάμπο της Ημαθίας. Πίνει νερό η Θεσσαλονίκη.

Ο νομός Κοζάνης πλήρωσε με ανθρώπινες ζωές και περιβαλλοντική καταστροφή το τίμημα του εξηλεκτρισμού και εκβιομηχάνισης της χώρας. Ήρθε η ώρα να βαδίσει άλλον δρόμο. Πρέπει ιδιαίτερα να σεβαστεί τη λίμνη που κατάφερε ν’ αναστηθεί. Ούτε σκέψη για άλλη μια καταστροφική παρέμβαση.

Πρέπει να προωθήσει και να διεκδικήσει: ήπιες επαγγελματικές δραστηριότητες, υδατοκαλλιέργειες, αρδευτικά έργα, φιλικά κι αρμονικά τουριστικά εγχειρήματα, έργα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού της πλούτου και πραγματική στήριξη των κατοίκων για να παραμείνουν και να προκόψουν στα χωριά τους.

Δεν θα επιτρέψουμε τα συμφέροντα των μεγαλοκαρχαριών να ρίξουν πάνω μας την ταφόπλακα του ΧΥΤΑΜ.

Δεν θα ανεχτούμε παρασκηνιακές κινήσεις και ελεγχόμενες συμπεριφορές από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας.

Δεν θα ξεγελαστούμε από τα δωράκια και τα ταξίματα των εταιρειών.

Δεν θα θυσιάσουμε την ανυπολόγιστη αξία της φύσης για ένα μεροκάματο

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑΜ

ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου