Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ορχήστρα με ανακυκλωμένα μουσικά όργανα… από τα σκουπίδια!


Φτωχά παιδιά στην Παραγουάη παίζουν κλασσική μουσική με όργανα κατασκευασμένα… αποκλειστικά από σκουπίδια! Παλιοσίδερα, πλαστικά και χαρτιά είναι λίγα από αυτά που συνθέτουν μια μοναδική ορχήστρα στην Νότια Αμερική και συγκεκριμένα στη φτωχή περιοχή της Cateura.
Απίστευτο και όμως αληθινό, τα ανακυκλωμένα σκουπίδια «ζωντανεύουν»… και δημιουργούν μουσική που μοιάζει να προέρχεται από μια ορχήστρα με ακριβά μουσικά όργανα.
Όλα ξεκίνησαν από τον Favio Chávez, έναν εργάτη στη χωματερή και ερασιτέχνη μουσικό, ο οποίος ενέπνευσε μια ομάδα παιδιών να «χτυπήσουν» τη φτώχια μέσα από τη μελωδία της κλασσικής μουσικής. Αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο από το να εκμεταλλευτούν τους 1.500 τόνους αποβλήτων που απορρίπτονται καθημερινώς στις όχθες του ποταμού της Παραγουάης και να ταξιδέψουν μέσα από τις νότες.
 «Μια μέρα έφτασα να διδάσκω μουσική σε πολλούς μαθητές, με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε και άλλα μουσικά όργανα. Έπρεπε να πειραματιστούμε και να δημιουργήσουμε καινούρια μέσα από τα σκουπίδια, ώστε να γίνουν και αυτά χρήσιμα!» εξηγεί ο 36χρονος Chávez. Έτσι, μια ομάδα παιδιών από τις 2.500 οικογένειες, που μένουν στις παράγκες της περιοχής, πήραν την απόφαση να συνθέσουν μια μοναδική και πρωτότυπη ορχήστρα. Πήραν την απόφαση να αποδείξουν ότι όσο ο κόσμος τους στέλνει απορρίμματα… εκείνοι θα τα μετατρέπουν σε κλασσική μουσική! Και όμως, ένα τσέλο από σκουριασμένο τενεκέ πετρελαίου είναι ικανό να περάσει ένα μήνυμα στις πολιτισμένες κοινωνίες: «Μην καταναλώνετε υπερβολικά και μην πετάτε αλόγιστα».
Η φήμη των παιδιών με τα ανακυκλωμένα όργανα έχει ταξιδέψει από την Αργεντινή και τη Βραζιλία μέχρι και τη Γερμανία, με τον βραβευμένο παραγωγό  Graham Townsley να σχεδιάζει ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία της ορχήστρας. Ο τίτλος του θα είναι  «Landfill Harmonic» και αναμένεται να ανέβει στις οθόνες των σινεμά το 2013. Σκοπός του δεν θα είναι άλλος, από το να αποδείξει ότι ακόμα και μέσα στην απόλυτη απορία… όλοι μπορούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου