Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η "Ζωντανή Βιβλιοθήκη" στην Κοζάνη

Από τη συμμετοχή της Human Library Greece Official - Ζωντανή Βιβλιοθήκη στο 4ο Φεστιβάλ Κόντρα στο Ρατσισμό και στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την υλοποίηση του βιωματικού σεμιναρίου "Αν όχι εσύ, ποιός;"

«ΑΝ ΟΧΙ ΕΣΥ, ΠΟΙΟΣ;
Πώς μπορείς να παρέμβεις όταν γίνεσαι μάρτυρας ρατσιστικών επιθέσεων»

Οι ρατσιστικές επιθέσεις συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη, ενώ τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα έχουν ενταθεί σημαντικά: άνθρωποι υφίστανται προσβολές και πέφτουν θύματα επιθέσεων λόγω του χρώματος του δέρματός τους, της διαφορετικής καταγωγής ή του θρησκεύματός, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της εμφάνισης ή ταυτότητας φύλου ή απλώς επειδή έχουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής από τους περισσότερους και τις περισσότερες από εμάς.

Το να υπερασπίζεσαι κάποιον ή κάποια που βρίσκεται σε ανάγκη, ενώ οι άλλοι σωπαίνουν δεν είναι εύκολο. Πολλοί άνθρωποι όταν βλέπουν μια ρατσιστική επίθεση, γρήγορα απομακρύνονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Συχνά φοβούνται ή δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Ωστόσο η άγνοια ενισχύει στην πραγματικότητα το κλίμα της βίας.

Μπορούμε να βοηθήσουμε! Μπορούμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να παρεμβαίνουμε όταν άλλοι και άλλες κινδυνεύουν.

Το σεμινάριο σκοπεύει στην εκπαίδευση – εξάσκηση στη θαρραλέα παρέμβαση των πολιτών σε περιπτώσεις ρατσιστικών συμβάντων:
- Τι είναι το θάρρος των ενεργών πολιτών (το λεγόμενο και civil courage);
- Πως να αντιδράσουμε όταν γινόμαστε μάρτυρες σε ένα ρατσιστικό συμβάν;
- Πως μπορούμε να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά το θύμα ρατσιστικής επίθεσης;
- Τι πρέπει να έχουμε κατά νου όταν αντιμετωπίζουμε ένα ρατσιστικό επεισόδιο;

Τί είναι η Ζωντανή Βιβλιοθήκη;
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη ξεκίνησε το 2009 από μια ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, ως ένα μέσο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων. Από τότε η ομάδα μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε, για να φτάσει σήμερα να αποτελείται από 50 και πλέον άτομα με διαφορετικές εμπειρίες: πρόσφυγες, γκέι άνδρες, μετανάστριες, ανθρώπους με αναπηρία, αντιρρησίες συνείδησης, οροθετικούς.
Στις 16 και πλέον - ανοιχτές πάντα για το κοινό και δωρεάν - «Ζωντανές Αναγνώσεις» που έχουμε διοργανώσει εκατοντάδες αναγνώστες και αναγνώστριες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα "ζωντανά βιβλία", να ακούσουν τις ιστορίες τους αλλά και να τους κάνουν ερωτήσεις, για να συνειδητοποιήσουν τα στερεότυπα που έχουν τεκνοθετήσει για κάποιες ομάδες συνανθρώπων μας και να έρθουν τελικά αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις τους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου