Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Η απάντηση των Παλαιστινίων στο Ice Bucket

#RemainsBucket

Το «Ice Bucket» εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο με διάσημους να αυτομπουγελώνονται μπροστά στην κάμερα με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την αντιμετώπιση της νευρολογικής νόσου ALS. Οι Παλαιστίνιοι όμως υπενθυμίζουν πως η αλληλεγγύη και η φιλανθρωπία δεν είναι παιχνίδι και VIP μπουγελώματα.
Άλλωστε στη Λωρίδα της Γάζας το μπουγέλωμα σπανίζει καθώς υπάρχει έλλειψη του νερού με το Ισραήλ να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των υδάτινων πόρων στήνοντας το «Απαρτχάιντ του Νερού». Έτσι οι Παλαιστίνιοι «μπουγελώνονται» με τα μπάζα που άφησαν πίσω τους οι τελευταίοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, αλλά και με κόκκινο χρώμα για τους πάνω από 2.000 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί κατά την επιδρομή των ισραηλινών βομβαρδιστικών.

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Ρατσιστικά κλισέ στα ΜΜΕ














Των Günther Birkenstock και Κώστα Συμεωνίδη

Ο θάνατος του 18χρονου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από πυρά αστυνομικού στις ΗΠΑ επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα της ρατσιστικής βίας στην αμερικανική κοινωνία και τα ΜΜΕ.
Τη συζήτηση περί ρατσισμού στα μέσα ενημέρωσης πυροδότησε η ανάρτηση του αφροαμερικανού Τάιλερ Άτκινς στο twitter. Αντιπαραβάλλοντας δυο φωτογραφίες του, μια με ένα απλό μπλουζάκι και μαντίλα στο κεφάλι και μια δεύτερη, πιο «σοβαρή», όπου φοράει κοστούμι, ο Άτκινς ρωτούσε: «Εάν πυροβολούσαν εμένα, ποιά φωτογραφία μου θα έδειχναν τα μίντια;». Μετά την ανάρτηση αυτή, χιλιάδες άλλοι αντέδρασαν ποστάροντας παρόμοιες φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν πώς δημιουργούνται αλλά και πως παγιώνονται οι προκαταλήψεις. Και αυτό όχι μόνον στις ΗΠΑ, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Μετάβαση στην ελευθεριακή παιδεία

Είναι η ώρα να αναλογιστούμε κατά πόσον μπορούμε να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε ένα σύστημα εκπαίδευσης που λειτουργεί ως κλειστό σύστημα και όχι ως ζωντανός οργανισμός. Κατά πόσον μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παιδαγωγικές διαδικασίες ως προϊόν, ως προετοιμασία για την εργασία, ως προετοιμασία και προσαρμογή στην υποταγή και το διαρκή αγώνα για επιβίωση. Αμφισβητώντας την εκπαίδευση, αμφισβητούμε τη φύση της εργασίας, καθώς  δεν μπορούμε να δούμε το ένα χωριστά από το άλλο. Αποφεύγοντας την επέκταση σε άλλα τμήματα της κοινωνικής οργάνωσης, θα επιχειρήσουμε να επεξεργαστούμε προτάσεις για την κατάργηση του υπάρχοντος σχολείου και το πέρασμα σε μια ελευθεριακή παιδεία. Σκοπός μας δεν είναι μια ουτοπική παρουσίαση δογματικών αρχών και θέσεων, αλλά μια συζήτηση σχετικά με το ανοιχτό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσει να κινηθεί η εκπαιδευτική πράξη.

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Η πιο όμορφη απάντηση

Η πιο όμορφη απάντηση στον ισχυρισμό ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να γελάνε δημοσίως... Από την περασμένη εβδομάδα χιλιάδες γυναίκες από την Τουρκία έχουν ανεβάσει φωτογραφίες τους στα social media στις οποίες είναι γελαστές για να δώσουν με αυτό τον τρόπο τη δική τους απάντηση η δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς ότι οι γυναίκες «δεν πρέπει να γελούν δυνατά δημοσίως».

Αναδημοσίευση από: www.tvxs.gr

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Γιατί στα ΜΜΕ κυριαρχούν αρνητικές ειδήσεις;

Παρακολουθώντας κανείς τις ειδήσες, έχει συχνά την αίσθηση πως τα μόνα νέα που αναφέρονται αφορούν φριχτά και καταθλιπτικά γεγονότα. Γιατί τα ΜΜΕ επικεντρώνονται στα αρνητικά της ζωής και όχι στα θετικά; Και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τους αναγνώστες και τηλεθεατές αυτή η καταθλιπτική οπτική;     

Αυτή η παρατήρηση δεν συνεπάγεται πως συμβαίνουν μόνο άσχημα γεγονότα. Ίσως οι δημοσιογράφοι αναφέρουν τα αρνητικά νέα διότι μια ξαφνική καταστροφή είναι πιο συναρπαστική από ένα καλό νέο. Ή θα μπορούσε να ισχύει πως οι αρχισυντάκτες πιστεύουν ότι οι κυνικές αναφορές των διαφθαρμένων πολιτικών ή των άτυχων γεγονότων είναι πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες. Όμως, μια άλλη πιθανότητα, είναι πως , οι αναγνώστες ή θεατές, έχουν εκπαιδεύσει τους δημοσιογράφους σε τέτοιου είδους γεγονότα. Πολλοί άνθρωποι συχνά λένε ότι θα προτιμούσαν να ακούν καλές ειδήσεις, όμως ισχύει στην πραγματικότητα αυτό;