Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ένα ψωμί που περιμένει

Το «Ψωμί σε αναμονή» μια προσπάθεια ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης και του Σωματείου Αρτοποιών Κοζάνης «ο Προφήτης Ηλίας» συνεχίζει να καταγράφει τη δική του πορεία στα δρώμενα της πόλης.
Με την επικαιροποίηση της αφίσας σε όλα τα αρτοποιεία της ευρύτερης περιοχής, με συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των αρτοποιών και με συνεχή αξιολόγηση της προσπάθειας στο διάστημα λειτουργίας της, η δράση καθιερώθηκε τόσο στη συνείδηση των ανθρώπων που τη στηρίζουν και αφήνουν «ψωμιά να περιμένουν», όσο και των ανθρώπων που κάνουν χρήση της δυνατότητας.
Προσφέρουμε στην κοινωνία μια δράση η οποία ξεκινά από την ίδια και καταλήγει στην ίδια, χωρίς να μεσολαβούν ενδιάμεσοι κοινωνικοί φορείς (ούτε καν εμείς), χωρίς να υπάρχει ανάγκη πιστοποίησης της «φτώχειας» και με κύρια χαρακτηριστικά τη διακριτικότητα, το σεβασμό, την ειλικρινή διάθεση και την καλή πίστη.

Η ιδέα είναι απλή και τα βήματα τα εξής:
1.      Αναζητείστε τα αρτοποιεία με την αφίσα της δράσης.
2.      Με την αγορά του δικού σας ψωμιού «πληρώστε» ένα επιπλέον ψωμί, κουλούρι ή κάτι άλλο που επιθυμείτε και αφήστε το να «περιμένει» κάποιον άνθρωπο που μπορεί να το χρειάζεται.
3.      Η/Ο αρτοποιός θα κόψει μπροστά σας την αντίστοιχη απόδειξη και θα την τοποθετήσει σε εμφανές σημείο (καλάθι, κ.λπ.) και παράλληλα θα αναγράψει τον αριθμό των ψωμιών ή άλλων ειδών που είναι σε αναμονή σε κάποιον πίνακα.
4.      Αν θέλετε να πάρετε κάποιο «ψωμί σε αναμονή» το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε ένα φούρνο, που στη βιτρίνα του θα υπάρχει η αντίστοιχη ενημερωτική αφίσα και να το ζητήσετε. Ο φούρνος θα σας το διαθέσει διακριτικά, μαζί με την απόδειξη, χωρίς να καταλάβει καμία/κανένας από τους υπόλοιπους παρεβρισκόμενους τίποτα.

Σε μια εποχή που διακρίνεται από τον εφησυχασμό, σε μια εποχή που όλα δείχνουν πως έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε τις συνέπειες της κρίσης και την πτώση του βιοτικού μας επιπέδου, η δράση αυτή έχει έναν ακόμη στόχο: να ταρακουνήσει, να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά των ανθρώπων και να τους θυμίσει πως όχι απλά δεν πέρασαν οι συνέπειες της κρίσης, αντιθέτως όσο περνάει ο καιρός τόσο και πιο έντονες γίνονται, τόσο περισσότεροι άνθρωποι στερούνται ακόμη και των βασικών.

Ευχαριστούμε
όσες και όσους στηρίζουν τη δράση και οραματίζονται μαζί μας μια τοπική κοινωνία σε αναμονή: σε αναμονή να υποστηρίξει… σε αναμονή να εκφράσει την αλληλεγγύη της… σε αναμονή να επέμβει εκεί που χρειάζεται… σε αναμονή να διεκδικήσει τα δικαιώματα όλων των μελών της!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου