Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Ημέρα μνήμης και αλληλεγγύης στον κούρδικο λαό

Το Νεβρόζ αποτελεί μια αρχαία ζοροαστρική γιορτή των Κούρδων όπου χρησιμοποιούν μια μεγάλη φωτιά για να διώξουν το κακό πνεύμα του Άνγκρα Μάνγιου, του αρχαίου πνεύματος του Κακού στην θρησκεία τους και ταυτόχρονα χρησιμοποιούν την ίδια φωτιά για να πουν την ιστορία του Kάβα, ενός μυθικού ήρωα και σιδηρουργού που ξεκίνησε μια εξέγερση ενάντια στον Ντεχάκ, έναν διαβολικό τύραννο στην μυθολογία των λαών της Μεσοποταμίας
Αλλά το Νεβρόζ δεν είναι μόνο αυτό. Είναι παράλληλα και μια ημέρα μνήμης και αντίστασης όλων των Κούρδων που έπεσαν στον αγώνα τους για ελευθερία και αξιοπρέπεια ενάντια στο Τουρκικό κράτος. 
Το 1982, ο Mazlum Dogan, ένας από τους ιδρυτές του PKK, ενώ βρισκόταν στη φυλακή αυτοπυρπολήθηκε για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στις συνθήκες κράτησης, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες των Κούρδων και Κούρδισσων αγωνιστών και αγωνιστριών. Η πράξη του θεωρήθηκε ως μια επανανοηματοδότηση του Νεβρόζ που πλέον είχε αποκτήσει πολιτικό χαρακτήρα.
Στο Ιράν, κατά τη διάρκεια της επανάστασης της Κουρδικής Δημοκρατίας του Μαχαμπαντ, γιόρτασαν την επανάσταση (την ημερομηνία που άλλαξαν όλα) στις 21 του Μάρτη, την ημέρα του Νεβρόζ. Μέχρι σήμερα, ο κουρδικός λαός μαζεύεται αυτή την ημερομηνία σε όλο τον κόσμο για να ανακινήσει τη συλλογική του μνήμη, να θρηνήσει τους νεκρούς του και να αναζωπυρώσει το κίνημα του.
Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες μιας πρωτοφανούς βίαιης επιχείρησης στην περιοχή της Ροτζάβα, όπου ο Τουρκικός στρατός μαζί με τζιχαντιστές σφυροκοπάει ανελέητα τα απελευθερωμένα εδάφη του Αφρίν σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τους πληθυσμούς της περιοχής σε παράδοση και υποταγή.
Σε αυτό το πλαίσιο και εν μέσω μιας εκκωφαντικής ησυχίας από τα ΜΜΕ και τον ριζοσπαστικό χώρο θεωρούμε πως έχουμε χρέος όχι απλώς να μην αφήσουμε αυτή την φωτιά του Νεβρόζ να σβήσει αλλά να θεριέψει και όπως στους μυθικούς καιρούς κατάφερε να εξαγνίσει και να καταστρέψει τον Άνγκρα Μάνγιου και τον Ζαχάκ αντίστοιχα τώρα να φέρει την νίκη στον αγώνα της Ροτζάβα για αυτονομία και δημοκρατία και να διώξει μακριά τα σύγχρονα τέρατα του κρατικού ολοκληρωτισμού και του θρησκευτικού φονταμενταλισμού
Απέναντι στον Ντεχάκ πάντα θα εμφανίζονται οι Κάβα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στον Λευκό Πύργο
Τρίτη 20 Μαρτίου στις 17:00

Πηγή: Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στο Αφρίν
https://www.facebook.com/events/173434136630392/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου