Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Από τη φυλακή στα Α.Ε.Ι.

Από τη φυλακή στα Α.Ε.Ι. Δύο προσωπικές ιστορίες νέων, οι οποίοι αν και φυλακίστηκαν, κατάφεραν να σπουδάσουν.
Ρόκας Μπαλμπιέρις: Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα
Είναι ο ήρωας του βιβλίου “Ώρα Μηδέν…” της Αιμιλίας Πλατή.
Μια ιστορία για την αληθινή αγάπη, το έγκλημα, την τιμωρία και την κάθαρση, που τελικά έρχεται μόνο μέσα από την προσφορά στο συνάνθρωπο.
Το 2009, με την άφιξη του στη χώρα μας, ο τότε 20χρονος Λιθουανός συνελήφθη καθώς η βαλίτσα που μετέφερε από την Τουρκία περιείχε ναρκωτικά.
“Έκανα ένα λάθος και το πλήρωσα” παραδέχτηκε
Η δεύτερη ευκαιρία
Ο Ρόκας οδηγήθηκε στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα γι αυτόν. Δεν ήξερε κανέναν και δεν μιλούσε Ελληνικά.

Η απόφαση του να γραφτεί στο σχολείο της φυλακής στάθηκε καθοριστική. Με την αμέριστη συμπαράσταση του διευθυντή του σχολείου Πέτρου Δαμιανού και τη βοήθεια των εθελοντών καθηγητών, που με αυταπάρνηση τον δίδαξαν, ο νεαρός Λιθουανός κατάφερε το  2013 να περάσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Μάλιστα, ενώ ήταν ακόμη κρατούμενος βραβεύθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.
Το δικαστήριο μείωσε την ποινή του, επιτρέποντάς του να βγει με αναστολή για να σπουδάσει. Τώρα βρίσκεται στο τελευταίο έτος στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ.
Ένας πολυτάλαντος νέος
Ο Ρόκας συμμετέχει σε δύο θεατρικές ομάδες, παίζει μουσική, λατρεύει το αργεντίνικο τάνγκο και το μπάσκετ. Μένει στη φοιτητική εστία και έχει στόχο μετά την αποφοίτηση του να κάνει ένα μεταπτυχιακό.
Μαρίνα Γραμματικοπούλου: Αθωώθηκε μετά από 3,5 χρόνια στη φυλακή!
Η Μαρίνα πέρασε περισσότερα από τρία χρόνια στη φυλακή για αδικήματα που δεν έκανε, όπως τελεσίδικα αποφάνθηκε η Ελληνική Δικαιοσύνη. Αποζημιώθηκε μάλιστα από το Δημόσιο γι αυτόν τον λόγο.
Οι αστυνομικοί τη συνέλαβαν επειδή στο σπίτι που έμενε με τον τότε φίλο της βρέθηκε ποσότητα ναρκωτικών. Ο ίδιος διέφυγε και η Μαρίνα βρέθηκε ξαφνικά κατηγορούμενη.

Οδηγήθηκε στις φυλακές της Θήβας. Ως υπόδικη δεν είχε δυνατότητα να σπουδάσει. Μετά τον πρώτο χρόνο στη φυλακή άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα της 1ης Λυκείου. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Δεν υπήρχαν καθηγητές και τα μαθήματα τα έκαναν εθελοντές. Η ίδια κατάσταση και στη δευτέρα Λυκείου.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου