Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Προσωρινή Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων: Κανονικά παιδιά σε ακανόνιστες συνθήκεςΤις τελευταίες μέρες έχουν προκύψει ερωτήματα και αντιδράσεις σχετικά με την ένταξη στην τυπική εκπαίδευση των 35 παιδιών που φιλοξενούνται στη Προσωρινή Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων της Αιανής.
Είναι λογικό ο κόσμος να έχει απορίες για το θέμα της ένταξης των παιδιών που φιλοξενούνται και για τη λειτουργία της δομής μας. Τις τελευταίες μέρες όμως διατυπώνονται και αναπαράγονται και πράγματα ανακριβή ή ψευδή, που αδικούν και προσβάλλουν την προσπάθεια που κάνουμε και τα παιδιά που φιλοξενούμε.

Ως προς την ένταξή τους στο σχολείο:
Τα παιδιά που φιλοξενούμε έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να φοιτήσουν στη δημόσια εκπαίδευση όπως όλα τα παιδιά. Υπεύθυνοι για αυτό είναι ο αρμόδιος Εισαγγελέας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και η Δομή Φιλοξενίας. Σε καμιά διαδικασία δεν ζητήσαμε να γίνει κάτι παράτυπο ή καταχρηστικό, αντιθέτως ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνονται από τους αρμόδιους φορείς.
Τα παιδιά έχουν ΑΔΥΜ (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή) και έχουν κάνει όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια, για την προστασία τη δική τους και του πληθυσμού.
(Κανένας από εμάς τους εργαζόμενους δε κόλλησε ποτέ το παραμικρό από τα παιδιά παρά την καθημερινή 24ωρη συμβίωση μαζί τους).

Ως προς τη ταυτότητα και τη χρηματοδότηση της Δομής:
Η δομή χρηματοδοτείται από το Δ.Ο.Μ. (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), ο οποίος διαχειρίζεται ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού.
Η ταυτότητα του Ξενώνα είναι «Προσωρινός» και η δυναμικότητά του είναι 35 παιδιά ηλικιών 15-18.
Η ηλικία προκύπτει σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα που στέλνονται στη δομή από τον αρμόδιο Εισαγγελέα. Σε μερικές περιπτώσεις κατά την είσοδό στη χώρα καταγράφονται ως ανήλικοι άτομα που φαίνονται ενήλικα. Σε αυτή την περίπτωση ακολουθούνται οι διαδικασίες διαπίστωσης της ηλικίας τους. Αυτή είναι μια προβληματική που απασχολεί όλες τις αντίστοιχες δομές και έχει ήδη αρχίσει ένας διάλογος σε κεντρικό επίπεδο πάνω σε αυτό το θέμα.

Ως προς την παραβατικότητα των παιδιών:
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ΚΑΜΙΑ καταγγελία που να αφορά παιδί της δομής μας. Στο διάστημα των 7 μηνών που λειτουργούμε, φυσικά έχουν γίνει περιστατικά ή μικροπεριστατικά, τίποτα όμως που να διαφοροποιεί τα παιδιά μας από άλλα παιδιά της ηλικίας τους.

Ως προς θρησκευτικά ζητήματα:
Τα παιδιά που φιλοξενούμε είναι κυρίως μουσουλμάνοι. Έχουμε γιορτάσει μαζί το Ραμαζάνι, την Εργατική Πρωτομαγιά, τον Δεκαπενταύγουστο και ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε όλοι μαζί και τα Χριστούγεννα.

Ως προς τη χώρα καταγωγής τους και θέματα ασύλου:
Τα παιδιά που φιλοξενούνται στη Δομή είναι κυρίως από το Πακιστάν. Είναι εδώ για λόγους κυρίως οικονομικούς (ακραία φτώχεια), πολέμου (στο Πακιστάν έχει 3 εστίες πολέμου αυτή τη στιγμή), θρησκευτικούς ή πολιτικής δίωξης. Στη δομή μας, ανάμεσα στα άλλα, ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους για αίτηση ασύλου. Σύμφωνα με το ισχύον προσφυγικό δίκαιο, τα ποσοστά λένε ότι  το 3%  θα πάρει άσυλο ή θα γίνει δεκτή η οικογενειακή επανένωση με μέλη της οικογένειάς τους στην Ευρώπη.

Ως προς τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις:
Δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε για όλες τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Παρ' όλα αυτά οποιαδήποτε τσουβαλοποίηση αδικεί εκατοντάδες εργαζόμενους που δουλεύουν αυτή τη στιγμή στο Προσφυγικό, σε αντίξοες συνθήκες, σε προγράμματα της τελευταίας στιγμής, με κακή ή μεγάλα κενά στη χρηματοδότηση, σε ένα εχθρικό ή ανέτοιμο περιβάλλον, με ένα παράλογο πολιτικό σχεδιασμό για αυτά τα παιδιά, προβλήματα που πολλές φορές απορροφούμε και λειαίνουμε… Σαν ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, η εμπλοκή μας είναι μόνο γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, και όχι για να βγάλουμε χρήματα. Διαφορετικά, θα το είχαμε κάνει νωρίτερα, μέσα στα 12 χρόνια λειτουργίας μας στην πόλη και με πιο εύκολα προγράμματα.

Εν κατακλείδι:
Με αυτή την επιστολή δεν απευθυνόμαστε στους ακραίους ρατσιστές και ξενοφοβικούς. Αυτοί υπήρχαν και θα υπάρχουν. Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους που δεν ξέρουν ή φοβούνται, και ως αποτέλεσμα αυτού γίνονται δέκτες ανακριβειών και ψευδών ειδήσεων. Πιστεύουμε απόλυτα στα «καλά» αντανακλαστικά της περιοχής που ζούμε και η μέχρι τώρα εμπειρία μας το επιβεβαιώνει.
Τα παιδιά που φιλοξενούμε δεν είναι ούτε άγγελοι ούτε διάβολοι. Είναι κανονικά παιδιά σε ακανόνιστες συνθήκες. Έχουν κάνει ένα μακρύ ταξίδι για καλύτερο μέλλον ή για το μοναδικό τους  μέλλον. Τα παιδιά μας είναι γεμάτα όνειρα χωρίς να έχουν μια χαραμάδα ελπίδας. Αυτή η χαραμάδα μπορεί να είναι μόνο η εκπαίδευση.
Διεκδικούμε το έννομο δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση… Έχουμε 2 μήνες που τα ετοιμάζουμε για το ελληνικό σχολείο. Να είναι ευγενικοί, να ζητάνε άδεια για οτιδήποτε και να μην ενοχλούν κανέναν. Ελπίζουν στο «ευρωπαϊκό» σχολείο. Ένα σχολείο, όμως, που δεν αρχίζει.

Υπάρχει ένας κόσμος που ζούμε που δεν φαίνεται ή δεν βγαίνει τόσο έντονα προς τα έξω. Το Σάββατο 10 παιδιά μας τερμάτισαν το Λασσάνειο Δρόμο, ένα από τα οποία 15ο στη γενική κατάταξη. Την Κυριακή στο Κέντρο Υγείας που επισκεφθήκαμε για την έκδοση των ΑΔΥΜ, ένας άνθρωπος μας εξύβρισε χυδαία, μόνο γιατί ήμασταν εκεί, την ίδια ώρα που τα παιδιά στην οφθαλμολογική εξέταση, μέσα στο εξεταστήριο, αυθόρμητα διάβαζαν τους αριθμούς και τα γράμματα στα ελληνικά.

Μικρά που είναι όμως μεγάλα....
Παρακαλούμε συνεχίστε να μας στηρίζετε

Με τιμή,
Οι εργαζόμενοι του Προσωρινού Ξενώνα Φιλοξενίας Ανήλικων Προσφύγων Αιανής
ΑΡΣΙΣ Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου