Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Για την Didem για την Hande



Αυτή η φωτογραφία είναι από το Istanbul Pride το 2015, το πρώτο Pride που είχε απαγορευθεί από την τουρκική κυβέρνηση και στη συνέχεια είχε δεχτεί αστυνομική επίθεση.
Η Didem και η Hande, δυο φίλες, δυο τρανς γυναίκες, δυο εργάτριες του σεξ, έχουν μόλις δεχτεί επίθεση από τους μπάτσους, κι όμως κρατάνε το κεφάλι τους ψηλά ακόμα και αν τα μάτια τους είναι γεμάτα δάκρυα.
Το καλοκαίρι του 2016, οι «πελάτες» της Hande την οδήγησαν χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, τη βίασαν και την έκαψαν ζωντανή.
Το καλοκαίρι του 2019, η Didem αποφάσισε να τελειώσει τη δική της ζωή, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.
Η Hande και η Didem ήταν δυο από τις πολλές τρανς γυναίκες στην Τουρκία, που η ύπαρξή τους θεωρείται απειλή για την εξιδανικευμένη αρρενωπότητα. Δύο από τις τρανς γυναίκες που γίνονται καθημερινά στόχος των εγκλημάτων μίσους που τροφοδοτούνται από την τρανσφοβία και τον μισογυνισμό.
Είναι δυο από τις πολλές, για τις οποίες δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα πέρασαν λόγω της κοινωνικά αποδεκτής τοξικής αρρενωπότητας, είναι δυο από τις πολλές που δεν είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και να πεθαίνουν σε ένα ζεστό κρεβάτι.
Είναι γεγονός ότι είναι εξαιρετικά απίθανο μια τρανς γυναίκα να πεθάνει από φυσικά αίτια σε αυτή την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των τρανς εγκλημάτων, καθώς αν δεν εξωθηθεί στην αυτοκτονία, είναι πιθανό να δολοφονηθεί.
RIP Didem!
RIP Hande!
Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα σας, κρατώντας το κεφαλι μας ψηλά, ακόμη και όταν τα μάτια μας είναι γεμάτα δάκρυα.
“Ξέρω ότι οι νεκροί δεν μιλούν αλλά η σιωπή μου γίνεται η κραυγή μιας γυναίκας εκεί έξω, που πληκτρολογεί τις λέξεις αυτές γιατί θα μπορούσε να είναι στη θέση μου ή κατεβαίνει στους δρόμους με το όνομά μου στα χείλη της και έχει το κουράγιο να μετατρέψει το σώμα της σε ασπίδα στη μάχη της να απελευθερωθεί.” - έγραφε η Έσρα για την Χαντέ, τρία χρόνια πριν.
Τα σώματά μας ασπίδες στη μάχη για την απελευθέρωση. Τα χέρια μας τεντώνουν να αγκαλιάσουν τις αδερφές μας στην Τουρκία.
Κάτω η Πατριαρχία!
Φεμινιστική συλλογικότητα Καμία Ανοχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου