Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Άμεση άρση του αποκλεισμού προσφύγων από το δημόσιο σύστημα υγείας



Να  προχωρήσει άμεσα στη νομοθετική ρύθμιση για την έκδοση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) σε πολίτες τρίτων χωρών, όπως ήδη έχει εξαγγείλει, ζητά από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.
Σημειώνεται ότι η έκδοση ΑΜΚΑ διασφαλίζει ότι όλοι οι αιτούντες άσυλο που ζουν στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες  Υγείας της  χώρας και η πρόσβαση στις δομές υγείας αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.
Αποτελεί ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να ανακαλέσει προηγούμενη εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, η οποία απλούστευε τις διαδικασίες χορήγησης ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους, διασφαλίζοντας ότι οι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στη χώρα μας θα είχαν όντως τη δυνατότητα έκδοσης ΑΜΚΑ και άρα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.
Ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης εξήγγειλε την έκδοση νέων οδηγιών που θα ορίζουν τις διαδικασίες απόδοσης ΑΜΚΑ σε υπηκόους τρίτων χωρών,  εξαγγελία που δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι  και σήμερα.
Η ανάκληση, σε συνδυασμό με την μη έκδοση νέων οδηγιών, συνεπάγονται πως χιλιάδες αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες δεν μπορούν να λάβουν ΑΜΚΑ, κάτι που τους στερεί την πρόσβαση στο ελληνικό σύστημα υγείας. Επιπροσθέτως, οι αιτούντες άσυλο που δε θα μπορούν να εκδώσουν ΑΜΚΑ δε θα έχουν δικαίωμα εγγραφής στον ΟΑΕΔ και έκδοσης κάρτας ανεργίας, γεγονός που τους στερεί  και το δικαίωμα στη δωρεάν μετακίνηση ως ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωσή Υποστήριξης Νέων ιδρύθηκετο 1992 και λειτουργεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Αλεξανδρούπολη, την Κοζάνη και τα Ιωάννινα.
Αναπτύσσει δράσεις, προγράμματα και υπηρεσίες για την προστασία του παιδιού την υποστήριξη των νέων που μειονεκτούν κοινωνικά και άλλων ευπαθών κοινωνικά ομάδων, που απειλούνται με κοινωνική περιθωριοποίηση, ανεξάρτητα από εθνικότητα, καταγωγή, θρήσκευμα, κοινωνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.
Σήμερα η ΑΡΣΙΣ διατηρεί ένα μεγάλο δίκτυο δομών και υπηρεσιών για την προστασία και την υποστήριξη των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που διαβιούν στη χώρα μας. Συγκριμένα η ΑΡΣΙΣ συμμετέχει στην υλοποίηση:
  •  Του προγράμματος ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση) στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω, τη Λέρο και τη Ρόδο.
  • Διατηρεί Κοινωνικά Διαμερίσματα για τη Φιλοξενία Νέων 18-25 ετών και Οικογενειών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο, Ξενώνες Οικογενειών «Εστία Προσφύγων» και «Φιλοξενείο» στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, επτά  Ξενώνες Φιλοξενίας Ασυνόδευτων παιδιών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και την Αλεξανδρούπολη, πέντε Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ιωάννα και Κόνιτσα, οκτώ “Ασφαλείς Ζώνες” Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη,
  • τα Ιωάννινα, τη Δράμα, την Καβάλα, τη Θήβα, τη Ριτσώνα και το Σχιστό.
Επίσης, στελεχώνει και λειτουργεί:
  • Υπηρεσίες Κοινωνικής Εργασίας στο δρόμο (streetwork) για τον εντοπισμό και την υποστήριξη ασυνόδευτων παιδιών και άστεγων οικογενειών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • Τρία Κέντρα Υποστήριξης Νέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • Δύο κέντρα παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης και υπηρεσιών παιδικής προστασίας στη Λέρο και την Κω.
  • Υπηρεσίες υποστήριξης σε θύματα βασανιστηρίων.
  • Κινητή μονάδα παιδικής προστασίας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Έβρου.
  • Υπηρεσία παιδικής προστασίας για ευάλωτες οικογένειες προσφύγων.
Η ΑΡΣΙΣ προσφέρει φιλοξενία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική, υλική υποστήριξη, διερμηνεία, διοργάνωση δημιουργικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, διοικητική υποστήριξη και διαμεσολάβηση με τις αρχές (εφορία, ΟΑΕΔ κ.α.), υποστήριξη της σχολικής ένταξης και ένταξη σε τμήματα εκμάθησης ελληνικών. Απώτερος στόχος όλων των υποστηρικτικών δράσεων είναι η ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών στην ελληνική κοινωνία.
Η ένταξη των προσφυγών ήταν από την πρώτη ημέρα της προσφυγικής κρίσης και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη λόγω των θεσμικών ελλείψεων στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και των στοχευμένων ενταξιακών δράσεων για τον εν λόγω πληθυσμό.
Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου