Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ


Η κράτηση μαθητών στη ΓΑΔΑ, μετά από σύλληψη τους στο Σύνταγμα κατά το συλλαλητήριο της 15ης Οκτωβρίου, μας θορυβεί και ανησυχεί, καθώς εγείρει ζητήματα ηθικά, νομικά και πολιτικά: από το ίδιο το απαράδεκτο γεγονός της κράτησης ανηλίκων μαθητών, στην «ευκολία», με την οποία ανήλικοι προσάγονται και κρατούνται, στη συνθήκη κάτω από την οποία τελούν υπό κράτηση και, φυσικά, στη στάση μας ως επαγγελματίες, πολίτες και κοινωνικό σύνολο με ευθύνη απέναντι στους νέους, καθώς τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων παραμερίζονται ως ασήμαντα, μπροστά σε επιφάσεις τάξης και ασφάλειας.  

Το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ εργάζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων με δράσεις στο δρόμο, σε κέντρα κράτησης, σε σχολεία και στην κοινότητα, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη και εξελίσσοντας τη δουλειά που κάνει η ΑΡΣΙΣ  – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων από το 1992 στα πεδία αυτά.

Σύμφωνα με το άρθρο 287 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όπως τροποποιήθηκε με τον υπ’αριθμ. νόμο 4620/2019 και αφορά την  προσωρινή κράτηση ανηλίκων, προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί και σε ανήλικο κατηγορούμενο που έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του, υπό τους όρους του προηγούμενου άρθρου και εφόσον κατηγορείται για πράξη από τις αναφερόμενες στο άρθρο 127 ΠΚ. Το ένταλμα προσωρινής κράτησης πρέπει να περιέχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, από την οποία να προκύπτει γιατί τα αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα δεν κρίνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση επαρκή, λαμβανομένων κατά περίπτωση υπόψη των ιδιαίτερων συνθηκών τέλεσης της πράξης και της προσωπικότητας του ανηλίκου. Από τη γραμματική ερμηνεία του ανωτέρω άρθρου συνάγεται ρητά ότι δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση η κράτηση ανηλίκου κάτω των δεκαπέντε ετών.

Πέραν τούτου, επισημαίνουμε ότι από τις παρεμβάσεις μας σε κέντρα κράτησης και αστυνομικά τμήματα έχουμε επανειλημμένα παρατηρήσει ότι η κράτηση ανηλίκων γίνεται σε χώρους ακατάλληλους, όπου δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως αυτά ορίζονται στους ελληνικούς νόμους αλλά και στα ευρωπαϊκά κείμενα, τις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα μας.

Ειδικά σε μια εποχή που η φωνή των νέων, μαθητών και μαθητριών, είναι κάτι που έχουμε μεγάλη ανάγκη, έτσι ώστε, όπως συμβαίνει από τα βάθη της ιστορίας, να μπορέσουμε να σταθούμε και να προχωρήσουμε μέσα από τις πολυεπίπεδες προκλήσεις που μας περιβάλλουν, το πώς τους αντιμετωπίζουμε είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας και της πολιτισμικής ωριμότητας  που μας χαρακτηρίζει. 

Κέντρο Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ Αθήνας

Το δελτίο τύπου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου