της Νατάσας Καραθάνου (ΑΜΠΕ)
Δίπλα σ' αυτούς τους ανθρώπους βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο η ομάδα streetwork του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, προσπαθώντας να τους "εκπαιδεύσει" στη χρήση προφυλακτικού, να τους ενημερώσει για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, να τους παραπέμψει για ιατρικές εξετάσεις ή απλώς να είναι εκεί, μόνο για τους ακούσει.
Με αφορμή, μάλιστα, την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου, η ομάδα του ΚΕΘΕΑ , στην καθιερωμένη επίσκεψή της στην περιοχή, χθες το βράδυ, μοίρασε σε όλους βραχιολάκια με την προτροπή "Take care" και "Be safe".
"Όσο βαθαίνει η κοινωνική κρίση, το πρόβλημα μεγαλώνει γιατί βλέπουμε πλέον, μεγάλες σε ηλικία γυναίκες, οι οποίες δεν ήταν πόρνες παλαιότερα, να εκπορνεύονται με το άγχος της επιβίωσης. Γυναίκες με εγγόνια έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με το μεγαλύτερό τους φόβο, να μην τους δουν οι δικοί τους και βιώσουν την κατακραυγή" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Χρήστος Βέττας.
Στην ανθρωπογεωγραφία της πιάτσας προστίθενται, εκτός από τις Ελληνίδες από 25 έως 55-60 χρόνων, νεαρές Βουλγάρες οι οποίες εναλλάσσονται συχνά, μπλεγμένες πιθανότατα σε κυκλώματα trafficking, τρανσέξουαλ, τραβεστί και ομοφυλόφιλοι, οι οποίοι θεωρούνται οργανωμένη ομάδα, είναι ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους και χρησιμοποιούν προφυλακτικό στις συνευρέσεις τους.
"Κυρίως οι Βουλγάρες δεν γνωρίζουν για τη χρήση του προφυλακτικού και πρέπει να τις 'εκπαιδεύουμε', ενώ οι Ελληνίδες είναι αυτές που έχουν τα περισσότερα θέματα με χρήση ουσιών" ανέφερε ο κ. Βέττας, διευκρινίζοντας ότι στόχος της ομάδας streetwork είναι η μείωση της βλάβης, η συμβουλευτική και η ενημέρωση.
Όσο για την ταρίφα, είναι 10 ευρώ για τη σεξουαλική συνεύρεση που γίνεται μέσα σε αυτοκίνητα, σε αλάνες ή σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και 15 ευρώ χωρίς τη χρήση προφυλακτικού που πιέζουν οι "πελάτες", αν και γνωρίζουν τους κινδύνους. Αν, μάλιστα, η πελατεία κάποιες μέρες είναι πεσμένη, η ταρίφα κατεβαίνει ακόμα περισσότερο.
"Υπάρχει βέβαια αστυνόμευση στην περιοχή και γίνονται προσαγωγές, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι, ούτε με τη λογική να φύγουν από 'κει και να πάνε αλλού" διαπιστώνει ο κ. Βέττας.
"Κάθε Τρίτη που βρισκόμαστε στην Γιαννιτσών, βλέπουμε περίπου 30 άτομα που αναζητούν κάποιον να μιλήσουν, κάποιοι είναι άστεγοι, κάποιοι πεινάνε, άλλοι έχουν προβλήματα από τη χρήση, αλλά όλοι είναι απλώς άνθρωποι που θέλουν να υπάρχουν και δεν υπάρχουν..." καταλήγει.
αναδημοσίευση από http://www.newslog.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου