Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Το ΕΔΔΑ αποφασίζει με ασφαλιστικά μέτρα την άρση της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξέδωσε σήμερα, 10 Οκτωβρίου 2019, απόφαση ασφαλιστικών μέτρων κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 39 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), με την οποία υποδεικνύει στην Ελληνική Κυβέρνηση:
•    τη μεταφορά σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας ανηλίκων, των ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ,
    τη διασφάλιση της χορήγησης συνθηκών υποδοχής στους ως άνω ανηλίκους σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ και το ιδιαίτερο καθεστώς τους.
•    Περί των συνθηκών κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων που μεταφέρθηκαν από τα Αστυνομικά Τμήματα στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα καθώς και των επιπτώσεων της ως άνω κράτησης στην ψυχοσωματική τους ανάπτυξη
Περαιτέρω, το ΕΔΔΑ έθεσε προθεσμία στην Ελληνική Κυβέρνηση, μέχρι αύριο, 11:00, προκειμένου να απαντήσει:
    Περί των ενεργειών των ελληνικών αρχών για τη μεταφορά των ως άνω ανηλίκων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας ανηλίκων καθώς και του σχετικού χρόνου μεταφοράς τους.
Επιπλέον το ΕΔΔΑ ζητά απάντηση για τις μέχρι τώρα ενέργειες των Αρχών για διορισμό Επιτρόπου σε όλα τα παιδιά που προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ, καθώς και για  τη διασφάλιση της χορήγησης συνθηκών υποδοχής στους ως άνω ανηλίκους, σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού που ήδη μεταφέρθηκε σε «ασφαλή ζώνη» στο Κέντρο Υποδοχής στη Ριτσώνα Αττικής.

Όλοι οι ως άνω ασυνόδευτοι ανήλικοι, εντοπίσθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού, υπό συνθήκες που συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, από κλιμάκιο της «ΑΡΣΙΣ- Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων». Για κανέναν δεν είχε ορισθεί Επίτροπος, ενώ δεν είχαν μέχρι τότε ενημερωθεί για το λόγο και την αναμενόμενη διάρκεια κράτησής τους. Οι δικηγόροι της ΑΡΣΙΣ ενημέρωσαν τα παιδιά για το λόγο κράτησής τους και δη, 14 εξ αυτών κρατούνταν για λόγους προστατευτικής φύλαξης ενώ 6 για λόγους διοικητικής απέλασης.
Η ΑΡΣΙΣ, στο πλαίσιο υλοποίησης  προγράμματος, παρεμβαίνει, στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Αμυγδαλέζας και στα Αστυνομικά Τμήματα, με παροχή υπηρεσιών νομικής συνδρομής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης*. Το κλιμάκιο  της ΑΡΣΙΣ ενημέρωσε άμεσα τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τις συνθήκες κράτησης και την αναγκαιότητα λήξης της κράτησης και άμεσης μεταφοράς των ανηλίκων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, χωρίς, μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου να λάβει καμία απάντηση. Η κράτηση των ανηλίκων συνεχίστηκε, αντί, δε, να
μεταφερθούν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, εννέα εκ των ανηλίκων κρατουμένων στο ΑΤ Κολωνού μεταφέρθηκαν για τη συνέχιση της κράτησής τους στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Αμυγδαλέζας. Στις 5 Οκτωβρίου 2019, υπεβλήθη προσφυγή στο ΕΔΔΑ από μέλη Της Νομικής Υπηρεσίας του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ και ζητήθηκε η παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο πλαίσιο της διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να παύσουν άμεσα οι παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανηλίκων και να υποχρεωθεί το κράτος να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους. Το ΕΔΔΑ  δέχτηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την ως άνω απόφασή του.
Η απόφαση αυτή του ΕΔΔΑ είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς αναδεικνύει την παράνομη συνθήκη κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων πλέον και σε αστυνομικά τμήματα, υπό απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες ως μια μορφή προστατευτικής φύλαξης, ελλείψει δομών παιδικής προστασίας.
Η ΑΡΣΙΣ εκφράζει την έντονη ανησυχία για την πρακτική της κράτησης των ασυνόδευτων ανήλικων πέραν του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας**, πλέον και σε αστυνομικά τμήματα. Υπενθυμίζουμε ότι πέραν των ασυνόδευτων ανηλίκων που τελούν μέχρι και σήμερα σε κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού, πολλοί ανήλικοι κρατούνται και σε άλλα αστυνομικά τμήματα και επιπλέον τελούν υπό κράτηση μέχρι και σήμερα 70 ασυνόδευτοι ανήλικοι στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας.
Η κράτηση των ανηλίκων αντιβαίνει στο διεθνές ενωσιακό και εθνικό νομικό πλαίσιο και συνιστά παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.
Η ΑΡΣΙΣ συνεχίζει τις παρεμβάσεις της ενώπιον όλων των αρμόδιων δημόσιων φορέων για τη λήξη της απαράδεκτης πρακτικής της κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων και της άμεσης φιλοξενίας τους σε κατάλληλες δομές προστασίας, καθώς και για τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής τους και διορισμού Επιτρόπου για την υποστήριξη του βέλτιστου συμφέροντός τους.
Η κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και προσβάλλει το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία μας.
*Το Κλιμάκιο Παρέμβασης σε Χώρους Κράτησης του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ υλοποιείται από την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
**Δελτίο τύπου της ΑΡΣΙΣ της 26 Αυγούστου 2019, με τίτλο «Κράτηση στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας μεγάλου αριθμού ασυνόδευτων ανηλίκων, υπό απαράδεκτες συνθήκες και για μεγάλα χρονικά διαστήματα».

Κατεβαστε το δελτίο τύπου εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου