Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

The Sound of Music

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
1-8 Δεκεμβρίου 2019 | Βουδαπέστη, Ουγγαρία


Ευρωπαϊκό σεμινάριο κατάρτισης για τους νέους εργαζομένους που στοχεύει στη διερεύνηση της δύναμης της μουσικής σε δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης με νέους ανθρώπους, με διαφορετικούς στόχους (χαλάρωση, ενεργοποίηση, συνεργασία, σκέψη, προώθηση της μάθησης κ.λπ.).
Κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων με νέους ανθρώπους, είναι πολύ συνηθισμένο να χρησιμοποιείται η μουσική σε μεγαλύτερη ή μικρότερη κλίμακα, με συνειδητό ή ασυνείδητο τρόπο. Η μουσική μπορεί να επηρεάσει την ατμόσφαιρα που δημιουργείται σε μια ομάδα, μπορεί να μεταδώσει συναισθήματα ή / και λέξεις, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος μιας δραστηριότητας ή ακόμα και να επηρεάσει αρνητικά όταν δεν επιλέγεται το κατάλληλο είδος μουσικής για την περίσταση.
Η συνειδητή χρήση της μουσικής, η συνειδητοποίηση της επίδρασής της στα συναισθήματα, η σωστή επιλογή ανάλογα με την περίσταση, οι επιλογές για τη δημόσια χρήση (δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειοδότηση δημιουργών), τα ψηφιακά εργαλεία για τη μουσική … κ.λπ. είναι διαφορετικές πλευρές που αφορούν στη μουσική χωρίς να είναι πάντα γνωστές και επιτυχώς χρησιμοποιούμενες από εκπαιδευτές, επικεφαλής νέων ή εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας.

Ως εκ τούτου, ο σκοπός αυτής της εκπαίδευσης είναι να αναπτύξει τις ικανότητες των συμμετεχόντων στη χρήση της μουσικής ως ισχυρού εργαλείου στις δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης με τους νέους.
ΣΤΟΧΟΙ
1. Να παρουσιαστεί στους συμμετέχοντες ένα θεωρητικό πλαίσιο σχετικά με τη χρήση της μουσικής και την επιρροή της στο σώμα και τα συναισθήματά μας.
2. Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την επιρροή και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η μουσική (τόσο θετική όσο και αρνητική) στη διάθεση των συμμετεχόντων, κατά την ανάπτυξη των μη τυπικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (NFE).
3. Να αναπτυχθούν οι δεξιότητες των συμμετεχόντων στη δημιουργία αρχείων θεματικών μουσικών συνόλων που έχουν ταξινομηθεί με βάση το σκοπό (π.χ. μουσική για ομαδική εργασία, προβληματισμό, ενεργοποίηση, εξερεύνηση των συναισθημάτων, δημιουργία εμπιστοσύνης και ρυθμίσεων εμπιστοσύνης κ.λπ.)
4. Να καλλιεργηθεί η ικανότητα των συμμετεχόντων να δημιουργούν την επιθυμητή ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας τη μουσική (π.χ. την επιλογή της κατάλληλης μουσικής, τη κατανομή του χώρου, τη θερμοκρασία), που ενισχύουν τη μαθησιακή εμπειρία των νέων σε δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης.
5. Να παρουσιαστούν στους συμμετέχοντες ψηφιακά εργαλεία που σχετίζονται με τη μουσική (για τη δημιουργία λιστών αναπαραγωγής, την επεξεργασία, την αναζήτηση, την αναπαραγωγή, τη μουσική χωρίς δικαιώματα, την αγορά μουσικής κ.λπ.)
6. Να υποστηρίξει τους συμμετέχοντες στη δημιουργία ζωντανής μουσικής ως μέσο κατάρτισης, καθώς και την επεξεργασία των δικών τους soundtracks για τα εργαστήρια τους, τις ανταλλαγές νέων ή τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες, μαθαίνοντας πώς να «μουσικοποιούν» τις δραστηριότητές τους.
7. Να επιτρέψει στους συμμετέχοντες την ανταλλαγή εμπειριών και υλικού μεταξύ τους σχετικά με τη χρήση της μουσικής.
8. Να αναδειχθεί η αξία του προγράμματος Erasmus +: Νεολαία εν δράσει, ως πρόγραμμα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων για τη νεολαία.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Το μάθημα θα εμπνευστεί από τις αρχές της μη τυπικής εκπαίδευσης (π.χ. προσέγγιση με επίκεντρο τον συμμετέχοντα, ευελιξία του εκπαιδευτικού προγράμματος, ομάδα ως μέσο αμοιβαίας μάθησης, εκπαιδευτές ως αρωγοί της μαθησιακής διαδικασίας, ολιστική προσέγγιση κ.λπ.) και βιωματική μάθηση.
Το μάθημα θα συνδυάσει ένα ευρύ φάσμα μεθόδων που προέρχονται από τον τομέα της μη τυπικής μάθησης μαζί με άλλες τεχνικές που προέρχονται από τη μουσικοθεραπεία και τα πεδία καλλιτεχνικής θεραπείας. Από την άποψη αυτή, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ορισμένες συνεδρίες με μουσική στο μάθημα μπορεί να έχουν κάποια επίδραση στα συναισθήματα των συμμετεχόντων. Να το έχετε υπόψη σας.
Το μάθημα θα είναι απόλυτα πρακτικό, εντούτοις θα δίνονται σύντομες πληροφορίες που θα θέτουν το πλαίσιο σε διαφορετικές φάσεις σε όλη τη διαδικασία μάθησης.
Θα υπάρχει ευελιξία προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ομάδας και τα κίνητρά τους, μέσα σε λογικά πλαίσια.
Η μουσική δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο ως θεωρητικό περιεχόμενο προς συζήτηση, αλλά θα χρησιμοποιηθεί συστηματικά κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Μελέτες περιπτώσεων θα διεξαχθούν για να αναδείξουν ποια είναι τα πιο ενδιαφέροντα θέματα ανάλογα με το σκοπό και / ή την περίσταση.
ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ:
• Οι εργαζόμενοι για τη νεολαία, οι εκπαιδευτές, οι επικεφαλής ομάδων που εργάζονται σε τακτική βάση με τους νέους
• Πάνω από 18 χρονών
• Ικανότητα επικοινωνίας στα αγγλικά (βασική αγγλική γνώση)
• Η προηγούμενη διεθνής εμπειρία δεν είναι απαραίτητη
• ΟΧΙ επαγγελματίες μουσικοί! Λάβετε υπόψη ότι αυτή η εκπαίδευση θα αφορά τον τρόπο χρήσης της μουσικής με διαφορετικούς στόχους με τους νέους. Δεν είναι ένα μάθημα για επαγγελματίες μουσικούς.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα: https://www.salto-youth.net/tools/european-training-calendar/training/the-sound-of-music-v.8183/
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 06/10/2019

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την κ. Έφη Κουφάδη στο koufadi.e@inedivim.gr ή στο 213 13 14 450 μεταξύ 07:00-15:00.

http://erasmusplusyouth.gr/the-sound-of-music/?fbclid=IwAR3YeZqv3RT-kwTAPWBlWJ_5FXHJ4svyT6kFcl_CknjB23puLSFZHE3VmGY#more-6142

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου