Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Δίκη-εξπρές για ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα



Σε δίκη μέσα σε έξι μέρες παραπέμφθηκαν δώδεκα παιδιά που έφτασαν στην Ελλάδα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Για «θεμελιώδη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος τους.
Δώδεκα ανήλικα παιδιά ήταν ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες που το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πέρασαν στον Εβρο και συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη αναστείλει το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων ασύλου και τα προσφυγόπουλα, δέκα από τα οποία ήταν ασυνόδευτα, παραπέμφθηκαν σε δίκη με χαρακτηριστικά αυτόφωρης διαδικασίας.
Η δικηγόρος τους Ιωάννα Δαμδούνη από τη ΜΚΟ «Αρσις» περιγράφει στην «Εφ.Συν.» πώς η πολιτεία αντιμετώπισε με όρους τιμωρητικούς μικρά παιδιά που προέρχονται από περιοχές βίαιων συγκρούσεων του Αφγανιστάν. «Αφενός έχουμε την περίπτωση ανηλίκων που δεν δικάζονται με την αυτόφωρη διαδικασία, αφετέρου στην περίπτωσή τους εφαρμόστηκαν διαδικασίες-εξπρές: μέσα σε έξι μέρες συνελήφθησαν, σχηματίστηκαν ποινικές δικογραφίες, αποδόθηκαν κατηγορίες, ορίστηκε δικάσιμος και παρουσιάστηκαν ενώπιον δικαστηρίου».

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου