Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Η ΑΡΣΙΣ υποστηρίζει την ανοσία της κοινωνικής αλληλεγγύηςΤην ευκαιρία να θυμηθούμε ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας, κοινωνικής θέσης και εθνικότητας είμαστε τρωτοί στην αρρώστεια και ευάλωτοι στο φόβο, μάς δίνει η πανδημία του κορονοϊού που πλήττει χωρίς διακρίσεις σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο.
Επί 28 χρόνια η ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση υποστήριξης Νέων έχει πρωταρχικό μέλημα την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του παιδιού και ως εκ τούτου ιεραρχεί ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα την ισότιμη πρόσβαση σε δημόσιες, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Τονίζουμε την ευθύνη της πολιτείας για την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τις τελευταίες δεκαετίες, το οποίο καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει την πανδημία, χωρίς επαρκές ιατρικό και κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό, εξοπλισμό, φάρμακα, προστατευτικά μέσα, κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Παράλληλα και οι πολίτες οφείλουμε να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα με αυξημένη αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης του καθενός και της καθεμιάς, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση του Covid 19 και η νοσηρότητα που δοκιμάζει τα όρια του απαξιωμένου και υποστελεχωμένου δημόσιου συστήματος υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΡΣΙΣ έλαβε μέτρα, προκειμένου να προστατεύσει τους ανθρώπους που εξυπηρετούνται στις υπηρεσίες της ή φιλοξενούνται στους ξενώνες της, οι οποίοι αποτελούν τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους εργαζόμενούς της, αλλά και το έργο της, ώστε να συνεισφέρει στην προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης κορονοϊού.

Ήδη από τις 12 Μαρτίου η ΑΡΣΙΣ έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, κλείνοντας τις ανοιχτές στο κοινό υπηρεσίες της, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός ανθρώπων σε κλειστό χώρο, περιόρισε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ προσωπικού και ωφελούμενων, θέτοντας σε ισχύ ένα πρωτόκολλο απομακρυσμένης υποστήριξης και έλαβε όλα τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα για τους εργαζόμενους της.

Στις 16 Μαρτίου η ΑΡΣΙΣ εφάρμοσε επιπρόσθετα μέτρα, θέτοντας σε λειτουργία με προσωπικό ασφαλείας όλες τις υπηρεσίες, τις δομές, τα προγράμματα και τα γραφεία της και ξεκινώντας να σχεδιάζει ένα σύστημα απομακρυσμένης εργασίας σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της, όπου κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον, τα προγράμματα Κοινωνικής Υπηρεσίας στο δρόμο της ΑΡΣΙΣ συνεχίζουν να λειτουργούν, τηρώντας αυξημένα πρωτόκολλα ασφαλείας, προκειμένου να εντοπίσουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, για τους οποίους το «μένουμε σπίτι» μεταφράζεται στο «μένουμε στο δρόμο», να τους ενημερώσουν, να τους παρέχουν είδη διατροφής και υγιεινής, καθώς και ενημέρωση για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων του ιού.
Στις θέσεις τους παραμένουν επίσης, με βάρδιες ασφαλείας, όσοι και όσες εργάζονται σε Δομές Φιλοξενίας Παιδιών και Οικογενειών, καθώς είναι αυτές και αυτοί που τώρα θα σηκώσουν το βάρος του να σταθούν δίπλα σε παιδιά και οικογένειες στη δύσκολη συνθήκη που έρχεται, να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους όπως έκαναν πάντα, να τους φροντίσουν και να αντιμετωπίσουν όλες τις δυσκολίες («Σπίτι της ΑΡΣΙΣ», Ξενώνες, Ξενοδοχεία και «Ασφαλείς Ζώνες»  Ασυνόδευτων Ανηλίκων, καθώς και οι Δομές Φιλοξενίας Οικογενειών «Εστία Προσφύγων» και «Φιλοξενείο»).
Καλούμε όλους τους πολίτες να σταθούν δίπλα στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και να τους στηρίξουν στην αντιμετώπιση των δύσκολων αυτών περιστάσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ίριδα Πανδίρη, κοινωνική λειτουργός, τηλ.: 6948 590246 Κώστας Κεκελιάδης, δημοσιογράφος, τηλ.: 6986 439848
Μπορείτε να κατεβάσετε αυτό το ΔΤ από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου