Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Ολοκληρώνεται σήμερα (09/07/2020) το 9ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης




Ολοκληρώνεται σήμερα το 9ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης με δυο νέες δράσεις:
Συγκεκριμένα, στις 18:00, κατά μήκος του κεντρικού πεζοδρόμου της Πλατείας Νίκης θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το θεατρικό δρώμενο: «Αμοντάριστα Πουλιά» το οποίο συνθέτουν κινηματογραφικές σεκάνς υπό μορφή θεάτρου δρόμου, χωρίς λόγια, παρά μόνο με κίνηση, σώματα παλλόμενα, χορογραφημένα επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Μπροστά μας θα εκτυλιχθούν μικρές ιστορίες εγκλεισμού, για ανθρώπους που έγιναν πουλιά αναζητώντας την επαφή, τον έρωτα, την πρότερη ελευθερία. Η σύλληψη και σκηνοθεσία ανήκει στον Στέλιο Χλιαρά, η τεχνική επιμέλεια στη Νικολέτα Σιώμου και η εικαστική επιμέλεια στην Εύη Μιμίκου.
Το βράδυ, στις 21:00, όσες και όσοι αποφασίσουν να μείνουν μέσα, μπορούν να παρακολουθήσουν από τη σελίδα www.facebook.com/Arsis.Kozanis την live πρεμιέρα της κινηματογραφικής προβολής του θεατρικού έργου «Ρεμπέτικο, το τραγούδι της προσφυγιάς», σε σκηνοθεσία Γιάννη Παπαϊωάννου.

Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1919-1922 προκάλεσε μαζική έξοδο του ελληνικού πληθυσμού από την Τουρκία και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες έφτασαν στην ελληνική χώρα. Η Ελλάδα έλαβε σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτό που αντιπροσώπευε το 25% του πληθυσμού της. Αυτά τα γεγονότα αντικατοπτρίζονταν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και ιδιαίτερα στη μουσική κουλτούρα μέσα από ένα νέο είδος που προέκυψε, το «ρεμπέτικο». Με τον αφηγηματικό άξονα των στίχων διαφόρων ρεμπέτικων τραγουδιών, δημιουργείται μια φανταστική ιστορία, αλλά ταυτόχρονα τόσο αντιπροσωπευτική του δράματος που ζούσαν εκατομμύρια άνθρωποι τόσο εκείνη την εποχή όσο και σήμερα στα νερά της Μεσογείου. Μια μουσική θεατρική παράσταση στα Καταλανικά.

Παράλληλα, παρακολουθήστε για τελευταία ημέρα σήμερα:
·       Την εικαστική παρέμβαση «Ο υιός του ιού είναι υιός όλων μας», στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης (21:00-23:00).
·       Το «Ημερολόγιο Βάρδιας», στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης (21:00-23:00).
·       Το φωτογραφικό project Analog at Birth/Digital By Design, στο Δημοτικό Πάρκο Κοζάνης (19:00-20:00)
·       Τις Προσωπικές Ιστορίες Καθημερινού Εγκλεισμού, στις βιτρίνες της Μεγάλου Αλεξάνδρου (όλη την ημέρα)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου