Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Ρεμπέτικο, το τραγούδι της προσφυγιάς



Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1919-1922 προκάλεσε μαζική έξοδο του ελληνικού πληθυσμού από την Τουρκία και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες έφτασαν στην ελληνική χώρα. Η Ελλάδα έλαβε σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτό που αντιπροσώπευε το 25% του πληθυσμού της. Αυτά τα γεγονότα αντικατοπτρίζονταν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και ιδιαίτερα στη μουσική κουλτούρα μέσα από ένα νέο είδος που προέκυψε, το «ρεμπέτικο». Με τον αφηγηματικό άξονα των στίχων διαφόρων ρεμπέτικων τραγουδιών, δημιουργείται μια φανταστική ιστορία, αλλά ταυτόχρονα τόσο αντιπροσωπευτική του δράματος που ζούσαν εκατομμύρια άνθρωποι τόσο εκείνη την εποχή όσο και σήμερα στα νερά της Μεσογείου. 

Μια μουσική θεατρική παράσταση στα Καταλανικά.
"Μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σμύρνη, αρχές 20
ου αιώνα βιώνουμε την καταστροφή, τη βίαιη φυγή, τη μετανάστευση, τις κακουχίες της ένταξης στη νέα «πατρίδα», το ρατσισμό, τις ελπίδες, τα όνειρα και τέλος την αναγκαστική δεύτερη οικονομική μετανάστευση για τον νέο κόσμο. Μια ιστορία εμπνευσμένη από ρεμπέτικα τραγούδια που θα επιβιώνουν όσο θα υπάρχει ξεριζωμός".
Παρακολουθήστε, σήμερα, (09/07/2020) από τη σελίδα www.facebook.com/Arsis.Kozanis την live πρεμιέρα της κινηματογραφικής προβολής του θεατρικού έργου, στο πλαίσιο του 9ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου