Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

8 ανήλικοι διασωθέντες του ναυαγίου της Κρήτης στον ξενώνα της ΑΡΣΙΣ

Εδώ και περίπου μια εβδομάδα, ζουν μαζί μας στον Ξενώνα, της Μακρινίτσας Βόλου, 8 ανήλικοι Αιγύπτιοι, οι οποίοι ξεκίνησαν να μεταβούν στην Ιταλία μαζί άλλους 300 περίπου Σύριους και συμπατριώτες τους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και μικρών παιδιών, αλλά το ταξίδι δεν είχε την κατάληξη που εξαρχής ήθελαν. Επρόκειτο για ένα, σε κακή κατάσταση, αλιευτικό σκάφος περίπου τριάντα δύο μέτρων (32 μ.), το οποίο βρισκόταν ήδη σε πολύ δύσκολη θέση στην ανοιχτή θάλασσα. Ο κίνδυνος μιας τραγωδίας ήταν υπαρκτός. Το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε από το Λιμενικό Σώμα της Κρήτης, με τη βοήθεια του οποίου μεταφερθήκαν όλοι σώοι στα Χανιά, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Οι 100 περίπου ανήλικοι διαμοιράστηκαν με τη βοήθεια της ΜΕΤΑδρασης στους Ξενώνες ανηλίκων σε όλη την Ελλάδα, με αίτημα εξαρχής τον άμεσο επαναπατρισμό τους, ύστερα από τη μεγάλη ταλαιπωρία και τον κίνδυνο, που αντιμετώπισαν. Οι 8 νέοι έχουν αρχίσει να συνέρχονται σιγά σιγά και να συνηθίζουν το νέο τους περιβάλλον. Η μέρα τους περνάει όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα, παίζοντας διάφορα παιχνίδια, συνομιλώντας με εμάς, με τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά και με τις οικογένειες τους.
Το Σάββατο 12-4-2014 επισκέφθηκε και συνομίλησε με τα παιδιά κλιμάκιο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που είναι υπεύθυνος προγραμμάτων εθελοντικού επαναπατρισμού, με σκοπό να διερευνήσει τις προθέσεις ενδεχόμενου επαναπατρισμού, καθώς ορισμένα από αυτά θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια και στις οικογένειές τους. O Ξενώνας κινητοπιήθηκε άμεσα για τη φιλοξενία τους και θα σταθεί στο πλευρό τους για την όποια απόφαση πάρουν, είτε για την αίτηση πολιτικού ασύλου, είτε για τον επαναπατρισμό και τους ευχόμαστε καλή διαμονή στη χώρα μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου