Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

22 μετανάστες πνιγμένοι στη Σάμο

Στους 22, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, έφτασαν οι νεκροί από το ναυάγιο, που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Κωνσταντίνου, βόρεια της Σάμου. Οι τραγωδίες στο Αιγαίο δεν έχουν τελειωμό, καθώς η ακροδεξιά ατζέντα της κυβέρνησης που έχει την προεδρία της ΕΕ-«φρούριο», γεννά διαρκώς νέες Λαμπεντούζες.

Οι σωστικές δυνάμεις κατάφεραν να διασώσουν 36 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό κορίτσι, το οποίο μεταφέρθηκε στην Αθήνα ενώ, μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε από τη Σάμο στην Αθήνα ένα τριών χρονών αγοράκι, συριακής καταγωγής, που ήταν διασωληνωμένο.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 14:30 στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας απ' όπου διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Οι μετανάστες που διασώθηκαν έχουν μεταφερθεί στο λιμεναρχείο Σάμου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες ήταν ένα σύγχρονο γιωτ με 4 κυβερνήτες, ενώ ακολουθούσε και ένα μικρό κότερο. Στην περιοχή επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες και οι άνεμοι δεν ξεπερνούν τα 5 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι διασωθέντες, στο σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 60 άτομα. Οι τραγωδίες στο Αιγαίο δεν έχουν  τελειωμό.

Η μια σορός εντοπίστηκε από το κρουαζιερόπλοιο ADAMORA, ενώ η δεύτερη από σκάφος του λιμενικού που έσπευσε στην περιοχή, στις 4 το πρωί, οπότε ξεκίνησε και η επιχείρηση διάσωσης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από το MarineTraffic.com, το ΑDAMORA, διέσχισε πολλές φορές ένα συγκεκριμένο σημείο της θαλάσσιας περιοχής, αναζητώντας ναυαγούς. Από τα ίδια δεδομένα, προκύπτει πως το κρουαζιερόπλοιο, το οποίο κατευθυνόταν προς το Kuşadası, άλλαξε πορεία στις 0.53 UTC και επέστρεψε στο σημείο που βρισκόταν 20 λεπτά νωρίτερα. Εκεί διέσχισε το σημείο αρκετές φορές πριν επιστρέψει στην προγραμματισμένη του πορεία.

Επιπλέον, ένα  καΐκι με το όνομα "Απόστολος", το οποίο φαίνεται πως συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης, έφυγε από το λιμάνι στις 2.51 UTC, φτάνοντας στο σημείο του ναυαγίου μία ώρα αργότερα.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου