Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Η αλληλεγγύη «έσωσε» το μαγαζάκι του μετανάστη στο Ηράκλειο!

Στις 4 Νοεμβρίου του 2014 άγνωστοι πυρπόλησαν μίνι μάρκετ στην Οδό Γιαμπουδή 12 στο κέντρο του Ηρακλείου, το οποίο ανήκει σε μετανάστη από το Μπαγκλαντές.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 11 άνδρες της Πυροσβεστικής με τέσσερα οχήματα, οι οποίοι κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά πριν επεκταθεί στα γύρω σπίτια. Ωστόσο, το μαγαζάκι καταστράφηκε ολοσχερώς, οδηγώντας στην απόγνωση τον ιδιοκτήτη του.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, οι γείτονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ρατσιστική επίθεση. Από την πρώτη κιόλας στιγμή η αλληλεγγύη εκφράστηκε με τρόπο απόλυτο και όπως αποδείχτηκε, αποτελεσματικό.
Γείτονες, πρωτοβουλίες και κάτοικοι της περιοχής ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ξαναφτιάξουν το μαγαζάκι του μετανάστη, καλώντας μάλιστα και σε αλληλεγγύη μέσω facebook.

«Δύο αδέλφια από το Μπαγκλαντές και οι οικογένειές τους δαπάνησαν πολλά χρόνια δουλειάς και οικονομίας με στόχο να δημιουργήσουν ένα μίνι μάρκετ στο Ηράκλειο το 2007. Ο μεγαλύτερος αδελφός, δούλευε 13 χρόνια στα McDonalds, με τη ζωή του να περιστρέφετε γύρω από το «δουλειά-σπίτι, σπίτι-δουλειά» με στόχο να δημιουργήσει αυτή τη μικρή επιχείρηση», αναφέρουν για την οικογένεια των μεταναστών οι διαχειριστές της αντίστοιχης σελίδας στο facebook.

«Ένα έγκλημα διεπράχθη και τα όνειρα αυτών των οικογενειών καταστράφηκαν μέσα σε μία νύχτα. Το μαγαζί είχε αποκτήσει δημοφιλία κυρίως στους ηλικιωμένους ντόπιους της περιοχής καθώς οι τιμές ήταν πάντα χαμηλές γεγονός που τους βοηθούσε καθώς δεν ήταν αναγκασμένοι να περπατήσουν μέχρι το κέντρο της πόλης.

Το Ηράκλειο είναι μια πόλη όπου το ρατσιστικό έγκλημα δεν υποστηρίζεται. Σας παρακαλούμε να μας βοηθήστε να ευαισθητοποιήσουμε κι άλλους πολίτες απέναντι σε αυτή την αδικία. Δωρεές θα λαμβάνονται σύντομα μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού”.

Οι Ηρακλιώτες ανταποκρίθηκαν άμεσα… Και μόλις πριν από λίγες μέρες, έπειτα από τρεις μήνες, ένα «τελείωσε» ενημέρωσε μέσα από την ιστοσελίδα ότι το μαγαζάκι ξαναφτιάχτηκε και τέθηκε ξανά σε λειτουργία. Το γιόρτασαν, μάλιστα, με πάρτι στο δρόμο και… πικάντικη κουζίνα.

Η αλληλεγγύη έγινε πράξη και οι φασίστες έλαβαν την καλύτερη απάντηση.

Η σελίδα στο facebook: Βοηθήστε να σωθεί το μαγαζάκι. Please help save Giampoudi Mini Market


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου