Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Υποστηρίζοντας τις γυναίκες θύματα βίας


Από το 2008 έως το 2014 η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης εντοπίζοντας το κενό στην αντιμετώπιση φαινομένων έμφυλης βίας, για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρείχε εθελοντικές υποστηρικτικές υπηρεσίες σε γυναίκες θύματα βίας:
Πάγιο αίτημα μας όλο αυτό το διάστημα ήταν η δημιουργία κρατικών φορέων οι οποίοι θα είναι σε θέση να υποστηρίζουν και να φιλοξενούν γυναίκες θύματα βίας. Το αίτημα μας αυτό διατυπώθηκε τόσο μέσα από τη συμμετοχή μας σε ημερίδες, από τη συζήτηση του θέματος στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης, από επιστολές σε αρμόδιους φορείς, αλλά και την ανάδειξη του φαινομένου στον τοπικό τύπο.
Όντως το αίτημα αυτό εισακούστηκε και από το 2014 λειτουργούν στην πόλη της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Καστοριάς Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών τα οποία παρέχουν ενημέρωση, συμβουλευτική και νομική υποστήριξη, ενώ παράλληλα στην πόλη της Κοζάνης ξεκίνησε η λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κοζάνης.
Έκτοτε και μετά την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού, εμείς σταματήσαμε να παρέχουμε τις εθελοντικές μας υπηρεσίες στις γυναίκες θύματα βίας, αλλά βρισκόμαστε πλάι και στηρίζουμε τη λειτουργία των κρατικών, πλέον, δομών με όποιο τρόπο μπορούμε και μας ζητηθεί.

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν βία και ζουν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μπορούν να απευθύνονται στα εξής τηλέφωνα:
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κοζάνης: 2461049672
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Φλώρινας: 2385024081
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Καστοριάς: 2467022122

Διαβάστε επίσης:
Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (2015), Οδηγός απόδρασης από μια βίαιη σχέση, 2η έκδοση: http://www.antiviolence-net.eu/Odigos_apodrasis.pdf  

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, Οδηγός φορέων παροχής υπηρεσιών σε κακοποιημένες γυναίκες: http://www.antiviolence-net.eu/Organizations_06_12_2013.pdf  

Γ.Γ.Ι.Φ. (2011), Δεν ανεχόμαστε τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας: Εγχειρίδιο συμβουλευτικής προς εργαζόμενες, εργοδοσία και κοινωνικούς φορείς:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου