Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Κυριακάτικο Καφενείο: "Κυριακή, Γιορτή και... Φύτεμα"



Λίγες ημέρες πριν το 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ...και για να μη βαριόμαστε, μιας και δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε...είπαμε να κάνουμε ένα Καφενείο διαφορετικό από τα προηγούμενα!!!

το Καφενείο αυτής της Κυριακής διαμορφώνει τον κήπο στο νέο μας κτίριο και φυτεύει φυτά και λουλούδια...

μαζί μας αγριεμένοι για φύτεμα και τσίπουρα ο Γεωπονικός Σύλλογος Νομού Κοζάνης, τα μέλη του οποίου φρόντισαν για τη μελέτη του χώρου, την προμήθεια φυτών και λουλουδιών, για το φύτεμα... μέχρι και για τη μουσική του Καφενείου!!!

όπως θα έρχεστε... φέρτε ένα λουλουδάκι και πολύ διάθεση για παρέα, για να περάσουμε μια όμορφη Κυριακή... σαν αυτές που θα έπρεπε να είναι όλες οι Κυριακές μας...

στους μεζέδες οι μητέρες των μαθητών και οι εθελοντές του Ελεύθερου Σχολείου...

μην το χάσετε αυτό το καφενείο!!!

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Η πιάτσα του αγοραίου έρωτα με 10 ευρώ ταρίφα…


της Νατάσας Καραθάνου (ΑΜΠΕ)

Περιφέρονται αναζητώντας "πελάτες" στην οδό- ρωγμή της Θεσσαλονίκης, την οδό Γιαννιτσών. Νέες κοπέλες από τη Βουλγαρία, εξηντάρες που έχουν αποκτήσει εγγόνια και τρέμουν στην ιδέα ότι οι συγγενείς τους θα μάθουν ότι εκπορνεύονται, τρανσέξουαλ, ομοφυλόφιλοι, με προβλήματα χρήσης ουσιών οι περισσότεροι. Ανεβάζουν την ταρίφα μόλις στα 15 ευρώ, όταν η συνεύρεση γίνεται "without plastic" όπως λένε, αδιαφορώντας για τις συνέπειες...

Δίπλα σ' αυτούς τους ανθρώπους βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο η ομάδα streetwork του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, προσπαθώντας να τους "εκπαιδεύσει" στη χρήση προφυλακτικού, να τους ενημερώσει για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, να τους παραπέμψει για ιατρικές εξετάσεις ή απλώς να είναι εκεί, μόνο για τους ακούσει.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης: Πρόγραμμα


1η Ημέρα - 03 Ιουλίου 2015: «Μεταναστευτικά… μονοπάτια»

17:00-20:00  
Παιδικό Φεστιβάλ
·         Κουκλοθεατρική παράσταση: «Ο τριγωνοψαρούλης» του Βαγγέλη 
      Ηλιόπουλου από το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής «Α-Μπε-Μπα-Μπλομ»
·         Θεατρική Παράσταση «Σι Σου Ντο» του Αντώνη Παπαθεοδούλου
Διασκευή-σκηνοθεσία: ομάδα Χ·αίρεται παίζουν, συνθέτουν, τραγουδούν τα παιδιά του Ελεύθερου Σχολείου

17:00-19:00
Παράλληλα εργαστήρια
«Εργαστήριο ενημέρωσης για θέματα απόκτησης ιθαγένειας και συζήτηση για 
το νέο νομοσχέδιο»

19:00-20:30
Προβολή ταινίας
«Μιλάντ-Ο πλανήτης μου» προλογίζει και συζητά ο σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγγιώλης

20:30-21:30
Ανοιχτές συζητήσεις
·         Σαμέχ Μπαχαελντίν, «Ο δρόμος από τη Συρία μέχρι την Κοζάνη»
·         Ίριδα Παντίρη, «Ασυνόδευτοι Ανήλικοι, Πρόσφυγες στην Ελλάδα»
·         Αγγελική Νικολοπούλου, «Νέος νόμος για την ιθαγένεια: Εξελίξεις και προοπτικές»

21:30-00.00
Συναυλία
·         Jumberingas
·         Folk nRoll

Συλλεκτικές κάρτες του 5ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ

Στο φετινό Φεστιβάλ κατά του Ρατσισμού, ψάχνοντας νέους τρόπους να προσεγγίσουμε και να διαδώσουμε το μήνυμα της διαφορετικότητας, δημιουργήσαμε μια σειρά από συλλεκτικές κάρτες οι οποίες θα διατίθενται στους χώρους δράσης.
Η Τέχνη διέπεται από συναισθήματα και μπορεί να απαντήσει σε θέματα ρατσισμού.Έτσι, μέσα από αυτή εκφραζόμαστε ελπίζοντας το μήνυμα μας να φτάσει σε όλους.






Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης: Κάλεσμα

Το 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί 3-4-5 Ιουλίου, από τις 05:00 το απόγευμα έως τις 12:00 το βράδυ, στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο.
Το Αντιρατσιστικό φεστιβάλ είναι μια γιορτή για ντόπιους και μετανάστες, για τη διαφορετικότητα, για την ελευθερία!
Κόντρα στο ρατσισμό και στον κοινωνικό αποκλεισμό, στη ξενοφοβία, στην καταστολή κάθε είδους, στη μισαλλοδοξία, στη λεηλάτηση των ζωών μας και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, επιμένουμε να αντιστεκόμαστε!
Ελάτε να γνωρίσουμε μαζί τη χαρά της αλληλεγγύης, να διώξουμε το φόβο και να γκρεμίσουμε τείχη και σύνορα, που μόνο στόχο έχουν να μας αλλοτριώσουν και να μας απομακρύνουν από το διπλανό μας!
Να γνωρίσουμε την ελευθερία μέσα από συζητήσεις, ομιλίες, προβολές ταινιών, εργαστήρια, δρώμενα, παιχνίδια για παιδιά και συναυλίες!
Αγωνιζόμαστε για μια ζωή με αξιοπρέπεια, διεκδικούμε ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, νομιμοποίηση των μεταναστών, ορατότητα της LGBTQ+ κοινότητας και της διαφορετικότητας, εξάλειψη των αποκλεισμών, διαπολιτισμική συνύπαρξη, ισότητα για όλους!
Στην προσπάθεια αυτή καλούμε κάθε φορέα, συλλογικότητα αλλά και μεμονωμένα άτομα που θέλουν να συνδιαμορφώσουν, να οργανώσουν παρεμβάσεις και να παρουσιάσουν τις δράσεις τους να επικοινωνήσουν με το email infokoz@arsis.gr

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Εξήντα εκατομμύρια εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο Πρόσφυγες

Νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α), καταδεικνύει ότι ο εκτοπισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω πολέμων, συγκρούσεων και διώξεων, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, και επιταχύνεται με δριμύτατους ρυθμούς. Στη νέα ετήσια έκθεση της Υ.Α. για τις Παγκόσμιες Τάσεις παρουσιάζεται μια απότομη κλιμάκωση στον αριθμό των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, φτάνοντας τα 59,5 εκατομμύρια στα τέλη του 2014, σε σύγκριση με 51,2 εκατομμύρια το 2013 και 37,5 εκατομμύρια πριν από μια δεκαετία. Η αύξηση από το 2013 ήταν η υψηλότερη που έχει σημειωθεί ποτέ κατά τη διάρκεια ενός μόνο έτους.

Η μεγαλύτερη αυξητική τάση ξεκίνησε στις αρχές του 2011 όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, που έγινε η μεγαλύτερη αιτία εκτοπισμού στον κόσμο. Το 2014, είχαμε κατά μέσο όρο 42.500 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο ή εσωτερικά εκτοπισμένους σε καθημερινή βάση, που αντιστοιχεί σε τετραπλάσια αύξηση σε περίοδο μόλις τεσσάρων ετών. Παγκοσμίως, ένας στους 122 ανθρώπους είναι πλέον είτε πρόσφυγας, είτε εσωτερικά εκτοπισμένος, είτε αιτών άσυλο. Εάν επρόκειτο για τον πληθυσμό μιας χώρας, θα ήταν η 24η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Τα παιδιά των κατώτερων θεών

Ήταν στην επόμενη σειρά, που σημαίνει ότι μπήκε στη Σούδα, αυτός και η σειρά του, δυο μήνες μετά από μένα. Με είχαν ήδη ρίξει στα μαγειρεία, ως «επιτροπάριο» (από το επιτροπή συσσιτίου), που σημαίνει ότι κουβαλούσα και διαχειριζόμουν όλα τα τρόφιμα του ναυστάθμου.
Ο Σταύρος (ας τον λέμε έτσι) ξεχώριζε με την πρώτη ματιά. Φορούσε τη στολή αγγαρείας κάπως ατσούμπαλα, σαν να είχε κουμπώσει ανάποδα τα κουμπιά. Κυκλοφορούσε κοιτώντας τις παλάμες του και μονολογούσε.
Είχε πράσινα, σχεδόν διάφανα μάτια, χωρίς ματοτσίνουρα. Μικροκαμωμένος και αδέξιος, περπατούσε λιγάκι σαν ρομπότ, που δεν έχει εξελιγμένο λογισμικό βαδίσματος.
Με το που μπήκε στην αίθουσα συσσιτίου οι λύκοι τον εντόπισαν. Ήταν οι παλιοί. Κάτι κρητικόπουλα, βία είκοσι χρονών, που τους είχαν φυτεύσει στο κεφάλι το ιδανικό της μαγκιάς. Όχι της λεβεντιάς, αυτό είναι κάτι άλλο, αόριστο, που το κατακτάς μόνος σου, παλεύοντας, ζώντας, δεν το κληρονομείς.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Δωρεάν συμμετοχή παιδιών στις κατασκηνώσεις «ΦΤΕΛΙΟ»


Ο Δήμος Κοζάνης, ανακοινώνει ότι, όπως κάθε χρόνο, πενήντα (50) παιδιά, κάτοικοι του Δήμου Κοζάνης, μπορούν να μετάσχουν δωρεάν στις Παιδικές Κατασκηνώσεις «ΦΤΕΛΙΟ», της Στέγης Παιδιού «Ο Άγιος Στυλιανός».

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από την Παρασκευή 19 μέχρι την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015, από 08:00 το πρωί έως 02:00 το μεσημέρι, στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κοζάνης (Α’ Κ.Α.Π.Η. Κοζάνης, στη διεύθυνση Γρανικού 1) προσκομίζοντας μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:

1. Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας του τελευταίου οικονομικού έτους

2. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης

3. Αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή Πιστοποιητικό Μόνιμης Κατοικίας

4. Υπεύθυνη δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα στην οποία να αναγράφεται ο αριθμός των προστατευόμενων μελών, οι ηλικίες των τέκνων, ο τύπος της οικογένειας (π.χ. μονογεονεϊκή, τρίτεκνη, πολύτεκνη), άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά (π.χ. άνεργοι, ανασφάλιστοι, σε κατάσταση ένδειας, οικογένειες σε κρίση, πληθυσμιακές μειονότητες κ.λπ.) (χορηγείται από την υπηρεσία)

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής θα κάνει την επιλογή των παιδιών βάση κοινωνικό-οικονομικών κριτηρίων, δίνοντας προτεραιότητα στις οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Οι κατασκηνωτικές περίοδοι στις οποίες θα συμμετέχουν τα παιδιά που θα επιλεγούν έχουν ως εξής:

Από 07 έως 17 Ιουλίου, για κορίτσια και αγόρια, από 08 έως 11 ετών

Από 17 έως 27 Ιουλίου, για κορίτσια ηλικίας, από 12 έως 17 ετών

Από 27 Ιουλίου έως 05 Αυγούστου για αγόρια ηλικίας, από 12 έως 17 ετών

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2461029497.


Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης: Εθελοντική προσφορά – υποστήριξη στη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου και στη δημιουργία κήπου στην ΑΡΣΙΣ Κοζάνης

Ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης ευαισθητοποιημένος σε θέματα κοινωνικής μέριμνας και κατόπιν αιτήματος της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ» Κοζάνης, θα παραβρεθεί το πρωί (ώρα 9:00) της Κυριακής 28 Ιουνίου 2015, στον χώρο της «ΑΡΣΙΣ» Αγίου Χριστοφόρου 6, στην Κοζάνη, ώστε να συνδράμει με την παροχή γνώσης, εργασίας και φυτικών ειδών (δέντρων, θάμνων, ανθέων) στη διαμόρφωση και φύτευση του προαύλιου χώρου της «ΑΡΣΙΣ».

Η παρουσία και στήριξη όλων των μελών γεωπόνων, φορέων και κάθε πολίτη κρίνεται θεμιτή και ουσιαστική.



Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Movie-ment Day: Προβολή της ταινίας "Θεέ μου τι σου κάναμε"

Η ομάδα κινηματογράφου της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης "Movie-ment" σας προσκαλεί στην 1η "απόπειρα" των καλοκαιρινών της προβολών και στην ταινία "Θεέ μου τι σου κάναμε", του Philippe de Chauveron.

Στην αυλή μας, με δροσερά ποτά, ποπ-κορν και καλή παρέα...

Γαλλική κωμωδία!
Υπόθεση: Στη φιλόξενη και πολυπολιτισμική Γαλλία, ζει ο ξεχωριστός Κύριος Κλοντ Βερνέιγ με τις τέσσερις κόρες και τη σύζυγό του. Μια οικογένεια φαινομενικά αυστηρών, καθολικών αρχών και αστικών καταβολών, αυτή του Κλοντ και της Μαρί, ανέθρεψε τέσσερις κορασίδες με την προοπτική να μεγαλώσουν ευτυχισμένες και να καταλήξουν σε έναν γάμο, ο οποίος θα εκπληρώνει το καθολικό «Γαλλικό Όνειρο».

Oι τρεις πρώτες κόρες των Βερνέιγ καταλήγουν να αγαπήσουν και να παντρευτούν έναν Εβραίο, έναν Ασιάτη και έναν Άραβα, αντίστοιχα! Μεγάλη καταστροφή και ανήκεστο πλήγμα για την οικογένεια, καθώς επίσης και έντονη ανησυχία σχετικά με το ποια θα είναι η κρίσιμη επιλογή για την αποκατάσταση της τέταρτης κόρης.

Όταν η Λορ ανακοινώσει στους γονείς της ότι σκοπεύει, σύντομα, να παντρευτεί με τον καθολικό φίλο της Σαρλ, εκείνοι θα πετάξουν από τη χαρά τους, ωστόσο μια τεράστια έκπληξη θα τους περιμένει όταν θα κληθούν να γνωρίσουν από κοντά τον ίδιο αλλά και την θεότρελη οικογένειά του.

Σας περιμένουμε!!!

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Ο «Ηθικός Πανικός» των Μ.Μ.Ε.

της Κορίνας Χατζηπαναγιωτίδου

Ο όρος «τέταρτη εξουσία» ο οποίος αναφέρεται στα Μ.Μ.Ε, δεν είναι τυχαίος. Πέρα από τον Τύπο, τα άλλα νέα και παλιά μέσα (ραδιόφωνο, τηλεόραση, Internet) έχουν τον ίδιο σκοπό: την ενημέρωση, την κοινωνικοποίηση, την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, την ψυχαγωγία και την επικοινωνία.
Όμως, παρόλ’ αυτά, τα Μ.Μ.Ε μετατρέπονται συχνά σε φορείς παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, αποπροσανατολίζοντας τους δέκτες, εξυπηρετώντας κάποια πολιτικά συμφέροντα.

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

TVXS Φωτορεπορτάζ: Το Athens Pride 2015 σε εικόνες

Με το σύνθημα «ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ», το Athens Pride 2015 πήρε θέση υπέρ της 100% ισότητας, δικαιοσύνης, αποδοχής και σεβασμού για τις λεσβίες, τους γκέι, τα αμφισεξουαλικά και τρανς άτομα (LGBT), καθώς και για κάθε μέλος της ελληνικής κοινωνίας. Η Αθήνα παρήλασε και γιόρτασε με υπερηφάνεια το δικαίωμα στη σεξουαλική επιλογή.

Τα χρώματα του ουράνιου τόξου που κατέκλεισαν την ελληνική πρωτεύουσα κατέγραψε με τον φακό του για το tvxs.gr ο Δημήτρης Θεοδόσης.




Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Να σταματήσει η ποινικοποίηση της έμπρακτης αλληλεγγύης

Τους τελευταίους μήνες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αντιμετωπίζουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στη Μυτιλήνη καθημερινά οι αφίξεις προσφύγων ξεπερνούν τα 500 άτομα. Λόγω των ανύπαρκτων συνθηκών υποδοχής και των αυξανόμενων ροών οι αρχές δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ούτε καν την ασφαλή μεταφορά και περισυλλογή των νεοεισερχόμενων από τα διάφορα σημεία άφιξης προς τις εγκαταστάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών σύλληψης και καταγραφής, οι οποίες βρίσκονται αποκλειστικά στη Μυτιλήνη.

Εκατοντάδες νεοαφιχθέντες, μεταξύ των οποίων πλήθος ανηλίκων και ευάλωτων ατόμων, όπως έγκυοι και υπέργηροι συχνά δεν μεταφέρονται από τα σημεία άφιξης, ακόμα και μετά την παρέλευση 2 και 3 ημερών και αναγκάζονται να περπατούν ακόμα και 60 χλμ προκειμένου να φτάσουν μόνοι τους στις λιμενικές ή αστυνομικές αρχές. Οι δε αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν σε εκκλήσεις πολιτών για τη μεταφορά ατόμων ακόμα και σε αναπηρικά αμαξίδια ή και βρεφών μόλις μερικών μηνών.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Ο σταθμός του Ελεύθερου Σχολείου, στο ταξίδι των γλωσσών

Όταν καταφέρνουμε να αναμείξουμε τις γλώσσες μεταξύ τους, το μείγμα που προκύπτει είναι μαγικό. Ήχοι και λέξεις ομόηχες πολλές φορές ή κοντά στο άκουσμα μεταξύ τους μπορούν να ζωντανέψουν πολιτισμούς, πολιτισμούς της καρδιάς μας, που το χάραγμά τους σημαδεύουν τις ψυχές μας, τις αναμνήσεις μας και το χαρακτήρα μας. Σαν άνθρωποι άλλωστε  επηρεάζουμε ο ένας τον άλλον, δανείζουμε ο ένας τον άλλον, έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον.
Σε αυτή τη γιορτή φιλοδοξούμε με το δικό μας σταθμό, της ΑΡΣΙΣ, όχι μόνο να διασκεδάσουμε, αλλά και να πάρουμε μια μικρή γεύση από τον κόσμο της αλβανικής και ρωσικής γλώσσας.
Με οδηγό τη φαντασία και τα χαμόγελα των μικρών μας φίλων μέσα από ζωγραφιές, παιχνίδια, ποιηματάκια και παραμύθια οι λέξεις γίνονται γέφυρες και μας καλούν να ενώσουμε ήχους μαζί με γέλια και ανθρώπινα όνειρα.
Η πρόσκληση ισχύει για όλο το τριήμερο, ο σταθμός μας θα σας περιμένει την Παρασκευή 12 Ιουνίου στην αυλή των 3ου & 4ου Δημοτικών σχολείων (Χαρισίου Μούκα).

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Κάθε παιδί ένας κόσμος - Ένας κόσμος για το παιδί


ΑΡΣΙΣ  Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
12η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας

Η Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού προστατεύει κάθε παιδί από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του (Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού, άρθρο 32).
Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που εργάζονται παράνομα ή εκτός νομικού πλαισίου, βιώνουν μια δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητα με άσχημες συνθήκες και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες. Μάρτυρες της πιο βάρβαρης μορφής “παιδικής εργασίας” είναι η διακίνηση και  προώθηση των παιδιών σε «εργασία» στο δρόμο με την μορφή της επαιτείας, της πώλησης μικροαντικειμένων,  της συλλογής σκουπιδιών, της κλπ.
Το φαινόμενο αυτό που έχει δραματικές διαστάσεις στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα , την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι εμφανές και σε άλλες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, δεν έχει γίνει δυνατόν να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την πολιτεία αλλά και την κοινωνία.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων κοινωνικής ένταξης σε τοπικό επίπεδο

Ο Δήμος Κοζάνης φιλοξενεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων κοινωνικής ένταξης σε τοπικό επίπεδο», το οποίο θα υλοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Asante και καλεί ενδιαφερόμενους επαγγελματίες φορέων και μέλη της κοινωνίας των πολιτών που επιθυμούν να το παρακολουθήσουν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι διάρκειας 30 ωρών και θα υλοποιηθεί το διάστημα από 15 έως 18 Ιουνίου και ώρες από 09:00 π.μ. έως 02:00 μ.μ.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα γίνει παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού που δημιουργήθηκε από τον «Ενιαίο Οδηγό Διαμόρφωσης Τοπικής Πολιτικής για την Κοινωνική Ένταξη», ο οποίος έχει συνταχθεί από επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι θεματικές ενότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος εστιάζουν στις τοπικές ανάγκες για κοινωνική ένταξη και συγκεκριμένα αφορούν:

1.Στοιχεία θεσμικής λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών

2.Μέθοδοι και τεχνικές ανίχνευσης Αναγκών Κοινωνικής Ένταξης (Στοιχεία της ανθρωποκοινωνιολογίας και της οικονομίας της μετανάστευσης, χαρακτηριστικά ενσωμάτωσης των μεταναστών)

3.Διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμοί πρόσβασης σε αυτά 

4.Μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Για δηλώσεις συμμετοχών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν, μέχρι την Παρασκευή 12 Ιουνίου, με το τηλέφωνο 2461351117, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες ή να στέλνουν email (με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, όπως: Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) στο pronoia@kozanh.gr.

Οι Citizens in Action προτείνουν 8 workcamps για όλες τις ηλικίες σε Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία και Σερβία!

Τα workcamps της φετινής σεζόν στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι πάρα πολλά αλλά όσο προχωράει το καλοκαίρι οι ελεύθερες θέσεις λιγοστεύουν. Οι επιλογές όμως εξακολουθούν να είναι πολλές ανάλογα με το είδος της εργασίας που θέλεις να προσφέρεις, τη χώρα που προτιμάς να επισκεφτείς, τις τοπικές κοινωνίας που θα ήθελες να βοηθήσεις και να γνωρίσεις. Οι Citizens in Action θα σε ενημερώνουν συχνά τόσο μέσω του newsletter όσο και μέσω των social media για τα φετινά workcamps διεθνών εθελοντικών προγραμμάτων. Σε περιμένουμε και φέτος να δηλώσεις συμμετοχή... για να δεις την εθελοντική προσφορά σου να γίνεται πράξη!

Δημιουργία μονοπατιών δίπλα στον ποταμό Loire. 

Όνομα workcamp: Retournac
Περιοχή: Retournac (France)
Είδος: Environment
Έναρξη: 2015-08-09
Λήξη: 2015-08-29
Ηλικίες: 18-30
[more info]                                     

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

“Άμα σου γίνει γκέι, μην παραπονιέσαι μετά!”

Έχω πολύ καιρό να καταθέσω μία εμπειρία ή ένα προβληματισμό μου, είτε λόγω υποχρεώσεων, είτε λόγω του ότι είναι τόσοι πολλοί. Πως να μην είναι άλλωστε με ένα παιδί που κοντεύει τα 3; Πολύ γεμάτη με εμπειρίες η ηλικία αυτή.
Παρόλα αυτά, έχω έναν προβληματισμό που δε λέει να ξεκολλήσει από το κεφάλι μου κι αναρωτιέμαι μήπως δεν ανήκω τελικά σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά ζω στο δικό μου, απροσάρμοστο κόσμο.

Δωρεά στη μνήμη του Βασίλη Ελευθεριάδη


Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης ευχαριστεί θερμά τα ξαδέλφια του εκλιπόντος Βασίλη Ελευθεριάδη για τη δωρεά στη μνήμη του ενός χρηματικού ποσού.
Η συγκεκριμένη δωρεά θα στηρίξει τη λειτουργία του Ελεύθερου Σχολείου της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, το οποίο φιλοξενεί, σήμερα, 160 παιδιά από την Α΄ τάξη του Δημοτικού, μέχρι την προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης του Λυκείου, οι οικογένειες των οποίων δεν μπορούν να στηρίξουν τη σχολική τους φοίτηση.
Σήμερα, που η στήριξη των ανθρώπων που δοκιμάζονται περισσότερο από τη φτώχεια και αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινής επιβίωσης, φαντάζει επιτακτικότερη από ποτέ, ανάλογες κινήσεις μας δίνουν δύναμη και ελπίδα, ενισχύοντας την πίστη μας ότι όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικότερα στον αγώνα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, αλλά και για πιθανούς τρόπους υποστήριξης της προσπάθειας της, μπορείτε να βρείτε στο τηλέφωνο 2461049799, στο e-mail: infokoz@arsis.gr, στο δικτυακό τόπο: www.arsiskozanis.blogspot.gr ή μέσω της σελίδας www.facebook.com/Arsis.Kozanis  

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Το Ελεύθερο Σχολείο καθαρίζει το πάρκο του Αγίου Δημητρίου


H ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, συμμετέχοντας στο δίκτυο εθελοντών καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου Κοζάνης "υιοθέτησε" το πάρκο του Αγίου Δημητρίου, ένα πάρκο δίπλα μας, ένα πάρκο στο οποίο καθημερινά παίζουν τα παιδιά του Ελεύθερου Σχολείου μας, ένα πάρκο το οποίο και πρέπει να αξιοποιήσουμε δημιουργικά. 
Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα 08 Ιουνίου, στις 05:30 το απόγευμα αναλαμβάνουμε την πρώτη μας δράση καθαρισμού του πάρκου. Στην προσπάθεια μας αυτή θα συνεισφέρουν και θα μας βοηθήσουν εθελοντές της Δημοτικής Κοινότητας Κοζάνης και της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη τόπος να ζεις».
Το ραντεβού μας με τα παιδιά και τους εκπαιδευτές που θέλουν να πάρουν μέρος στη δράση αυτή ορίζεται για τη Δευτέρα 08 Ιουνίου, στις 05:30 το απόγευμα, στην ΑΡΣΙΣ ...
ο σεβασμός και η προστασία του δημόσιου χώρου μέσα από το παράδειγμα των παιδιών μας!!!!

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Δελτίο Τύπου από το Καραβάνι Αγώνα & Αλληλεγγύης


Στις 2/6/15 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνέλευση του Καραβανιού Αγώνα & Αλληλεγγύης. Σε αυτήν συμμετείχαν εργαζόμενοι από σειρά κλάδων που βρίσκονται σε αγώνα καθώς και αγωνιστές αλλά και συλλογικότητες του κινήματος. Στη συζήτηση αναδείχτηκαν:

Η αναγκαιότητα κοινής δράσης και κινητοποιήσεων απ' την πλειοψηφία της κοινωνίας για να απαντήσουμε στη ζοφερή πραγματικότητα, αλλά και ότι ετοιμάζεται ενάντια στις ζωές μας.
Τα προβλήματα που ανακύπτουν από τον αντεργατικό νόμο που εφαρμόζεται στην περίπτωση της ΕΡΤ, που πηγαίνει την κατάσταση εκεί πολύ μακριά από τη δηλωμένη θέληση της συνέλευσης των εργαζομένων της ΕΡΤ3 καθώς δεν ενσωματώνει κανένα από τα βασικά αιτήματα τους.
Οι δυσκολίες που εμφανίζονται από τις προκλητικές αποφάσεις των δικαστηρίων ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων στη ΒΙΟΜΕ και τρόποι απάντησης από την πλευρά μας.
Το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ που κόστισε τη ζωή 4 αδερφών μας εργατών. Αποφασίστηκε να στηρίξουμε καμπάνια ενημέρωσης για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και τις ευθύνες που έχουν εργοδοσία και κράτος. Ακόμη για συμβολικούς λόγους στην πορεία της Πέμπτης 4/6 θα προπορεύεται πανό με κεντρικό σύνθημα που θα αφορά το έγκλημα στα ΕΛΠΕ.
Συνεχίζουμε την καμπάνια ενίσχυσης του Καραβανίου και των "απο τα κάτω" εργατικών και κοινωνικών αγώνων με στόχο στην πανελλαδική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 21/6 στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ να προχωρήσουμε πιο δυνατοί και πιο ενωμένοι.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τους άνεργους της πόλης στη διαδήλωση 4/6, Πέμπτη, 7 μμ από την Καμάρα. 
Βγαίνουμε στον δρόμο κόντρα στην ανάθεση και την υποταγή.

Νέα συνέλευση του Καραβανιού Δευτέρα 8/6 7μμ στην ΕΡΤ3.

Δεν διαπραγματευόμαστε τις κοινωνικές και εργατικές μας ανάγκες.
Συνεχίζουμε στον δρόμο του αγώνα.

Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Δωρεά στη μνήμη του Χαράλαμπου Μυλωνά


Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης ευχαριστεί θερμά τον Κωνσταντίνο Μυλωνά για τη δωρεά σάντουιτς και χυμών για όλα τα παιδιά του Ελεύθερου Σχολείου που συμμετείχαν στην ημερήσια εκδρομή στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας, στη μνήμη του πατέρα του Χαράλαμπου Μυλωνά.
Σήμερα, που η στήριξη των ανθρώπων που δοκιμάζονται περισσότερο από τη φτώχεια και αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινής επιβίωσης, φαντάζει επιτακτικότερη από ποτέ, ανάλογες κινήσεις μας δίνουν δύναμη και ελπίδα, ενισχύοντας την πίστη μας ότι όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικότερα στον αγώνα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, αλλά και για πιθανούς τρόπους υποστήριξης της προσπάθειας της, μπορείτε να βρείτε στο τηλέφωνο 2461049799, στο e-mail: infokoz@arsis.gr, στο δικτυακό τόπο: www.arsiskozanis.blogspot.gr ή μέσω της σελίδας www.facebook.com/Arsis.Kozanis  

Κάποτε θα φύγω…

Τι είναι αυτό που σε καθηλώνει σε ένα τόπο, σε μια σχέση, σε μια κατάσταση; Είναι φόβος για το άγνωστο; Για το μετά ; Eίναι η καρδιά σου που είναι κολλημένη σε αυτά που ξέρεις, εκτιμάς και τιμάς; Είναι που δε σου αρέσουν οι αλλαγές; Μήπως είναι ότι ακόμα δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για κάτι τέτοιο; Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να φύγουν , να απαλλαχτούν, να πάνε μακριά από όλα και όλους και όμως μένουν πάλι πίσω , μένουν πάντα εδώ.
Κάποτε άφησαν τους δούλους ελεύθερους και εκείνοι ξαναγύρισαν. Είναι η σιγουριά που θέλουμε να έχουμε ζώντας σε γνωστά πλαίσια; Ή ακολουθούμε πιστά εκείνο που λέμε «μοίρα». Κάποτε έλεγες, «θα φύγω» μα έγινες δέντρο, έβγαλες ρίζες που σε κρατούν γερά δεμένο εδώ, τα δε κλαδιά σου θέριεψαν, ξεπέρασαν τις στέγες των σπιτιών και είναι τα μόνα που βλέπουν μακριά. Ατενίζουν το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και το μπλε βαθύ της θάλασσας.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ατζέντα Συντονιστικής Συνάντησης (03.06.2015)

Την Τετάρτη 03 Ιουνίου, στις 08:00 το βράδυ, στο χώρο μας, θα γίνει η Συντονιστική Συνάντηση της ολομέλειας των εθελοντών και των μελών της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.
Και στη συνάντηση αυτή κυριαρχεί η προετοιμασία του 5ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, αλλά υπάρχουν και κάποια θέματα που πρέπει να συζητήσουμε.
Συγκεκριμένα:
Η εξέλιξη των εργασιών διαμόρφωσης της αυλής μας
Ανάληψη πρωτοβουλίας για τις 12 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας
Απόφαση για συμμετοχή μας στο 1ο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, κατόπιν πρότασης που δεχτήκαμε από τους διοργανωτές
Κυριακάτικο Καφενείο Ιουνίου
Η περιγραφή της δράσης μας στη Γιορτή Πολυγλωσσίας
Έναρξη ομάδας κινηματογράφου αλληλεγγύης
Πορεία προετοιμασιών 5ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ (χωρισμός σε ομάδες)
Φυσικά θα υπάρχει χώρος για όποιο άλλο θέμα θέλετε να θέσετε εκείνη τη στιγμή.

Θυμίζω πως το συγκεκριμένο όργανο είναι το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης
και η συμμετοχή σας αναβαθμίζει τον αμεσοδημοκρατικό του χαρακτήρα.


Όχι άλλους φραγμούς στην πρόσβαση στο άσυλο Άμεση προτεραιότητα στην προστασία των αιτούντων άσυλο

Οι οργανώσεις που συνυπογράφουμε το παρόν εκφράζουμε την απογοήτευσή μας και την έντονη διαμαρτυρία μας για την αναστολή της άμεσης πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής από τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 «και μέχρι νεότερης ενημέρωσης», όπως ανακοινώθηκε από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής, «λόγω ελλείψεων σε προσωπικό». Σύμφωνα με την ανακοίνωση «θα διεξάγονται μόνο οι προγραμματισμένες (μέσω skype) καταγραφές αιτημάτων ασύλου, συνεντεύξεις και οι λοιπές διοικητικές ενέργειες». Αυτή η εξέλιξη είναι πάρα πολύ ανησυχητική και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το φλέγον ζήτημα της άκρως προβληματικής πρόσβασης στο άσυλο στην Αττική, δεδομένου ότι το σύστημα με το skype εξυπηρετεί ένα απειροελάχιστο ποσοστό των ενδιαφερομένων και οι ανάγκες είναι δραματικές και αυξάνονται διαρκώς λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών στην χώρα μας. Επιπλέον, εξαιρετικά ανησυχητικά είναι και τα δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες και κάνουν λόγο για απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου για μόνιμη διακοπή της άμεσης πρόσβασης των αραβόφωνων αιτούντων άσυλο στην Υπηρεσία.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Το Αντίο σε μια Πατρίδα

Μπήκα στο χώρο συνάντησης κι ήταν καθισμένη διστακτικά σε μια καρέκλα. Σήκωσε το κεφάλι της και κοιταχτήκαμε. Τα μάτια της μεγάλα, μαύρα κι υγρά. Τα μαλλιά κατάμαυρα και η εικόνα της τόσο υπέροχα εξωτική στα δικά μου μάτια. Ανατολίτισσα, πανέμορφη και τόσο μα τόσο ντροπαλή, με μια γοητευτική φυσική ευγένεια.
Έδωσα το χέρι πρώτα στη μαμά της που καθόταν δίπλα της και μετά στην ίδια. Γρήγορες συστάσεις… και μετά η μαμά αποχώρησε. Μείναμε οι δυο μας να χαμογελάμε αμήχανα η μια στην άλλη… Δεν μιλά την γλώσσα μου, δεν μιλώ τη γλώσσα της και αποφασίσαμε να συνεννοούμαστε στα αγγλικά.
Την ρώτησα πως είναι και τα μεγάλα αμυγδαλωτά της μάτια γέμισαν δάκρυα! Δεκάξι χρονών, ζει στην χώρα μας ένα μήνα και δέκα μέρες ακριβώς. Έμεινα σιωπηλή κι ήταν σαν έναν μικρό ποτάμι να άρχισε να κυλά δίπλα μου…
Μου είπε για τις βόμβες, που έπεφταν παντού, για τις σφαίρες που σφύριζαν πάνω από τα κεφάλια τους. Για το ότι σαν έφευγε για το σχολείο, δεν ήξερε ΑΝ θα γύριζε σπίτι της κι αν θα ξανάβλεπε τους γονείς της. Για τους φίλους της που έχουν σκοτωθεί. Για την βόμβα που έπεσε στο δρόμο και έσπασε την τζαμαρία πίσω της. Για τα τζάμια που χαράκωσαν την πλάτη της - σηκώθηκε αργά και σήκωσε την μπλούζα για να δω τα σημάδια της.