Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

3η ημέρα του 4ου Φεστιβάλ Κόντρα στο Ρατσισμό και στον Κοινωνικό Αποκλεισμό

Το Σάββατο 28 Ιουνίου, στις 04:00 το απόγευμα, στο Δημοτικό Σχολείο Χαρισίου Μούκα, στο κέντρο της Κοζάνης ξεκινάει η 3η ημέρα του 4ου Φεστιβάλ Κόντρα στο Ρατσισμό και στον Κοινωνικό Αποκλεισμό.
Τίτλος της 3ης ημέρας είναι «Κοινότητες ΚΟΝΤΡΑ στο ρατσισμό» και το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

16:00-20:00
Στα παράλληλα εργαστήρια θα έχουμε την εμπειρία να ζήσουμε από κοντά το Βιωματικό Σεμινάριο της Ζωντανής Βιβλιοθήκης «Αν όχι εσύ, ποιος;». Σήμερα, που οι ρατσιστικές επιθέσεις έχουν ενταθεί σε ανθρώπους που πέφτουν θύματα λόγω του χρώματος του δέρματός τους, της διαφορετικής καταγωγής ή του θρησκεύματός, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της εμφάνισης ή ταυτότητας φύλου ή απλώς επειδή έχουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής από τους περισσότερους και τις περισσότερες από εμάς, το να υπερασπίζεσαι κάποιον ή κάποια που βρίσκεται σε ανάγκη, ενώ οι άλλοι σωπαίνουν δεν είναι εύκολο. Πολλοί άνθρωποι όταν βλέπουν μια ρατσιστική επίθεση, γρήγορα απομακρύνονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Συχνά φοβούνται ή δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Ωστόσο η άγνοια ενισχύει στην πραγματικότητα το κλίμα της βίας.
Μπορούμε να βοηθήσουμε! Μπορούμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να παρεμβαίνουμε όταν άλλοι και άλλες κινδυνεύουν.
 
18:00-20:00
Στο παιδικό φεστιβάλ, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο δημιουργικό εργαστήρι «Από κάθε κόσμου τη γωνιά κλέβω εγώ μια πινελιά» παρέα με το Α-Μπε-Μπα-Μπλομ.
Παράλληλα, στο χώρο θα υπάρχει παιχνιδότοπος, όπου τα παιδιά μπορούν να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα τους, πάντα με την καθοδήγηση έμπειρων εμψυχωτών την ίδια στιγμή που οι συνοδοί τους μπορούν να απολαύσουν καφεδάκι και να κάνουν τα ψώνια τους από το παζάρι με τις χειροποίητες δημιουργίες των παιδιών και των εθελοντών του Ελεύθερου Σχολείου της ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης.

20:00-21:00
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αναμένονται οι ανοιχτές συζητήσεις, όπου το θέμα τους είναι πως οι κοινότητες μεταναστών, οι κοινότητες αλληλεγγύης και οι συλλογικότητες ανθρώπων μπορούν να αποτέλεσουν ανάχωμα στο ρατσισμό, ευαισθητοποιώντας τις κοινωνίες και λειτουργώντας ως ασπίδα στους αδύναμους.
Καλεσμένοι είναι:
Ζωντανή Βιβλιοθήκη
Στέκι Μεταναστών Θεσσαλονίκης
Σύλλογος Σενεγαλέζων Θεσσαλονίκης
Σύλλογος Αλβανών «Μητέρα Τερέζα»


21:00-22:00

Τίτλος του ντοκιμαντέρ που επιλέχθηκε να προβληθεί είναι «Τα όνειρα της Δημοκρατίας»/ «Dreaming of democracy», το οποίο θα το προλογίσει ο Mohajer Asad.
Ιστορίες ανθρώπων, μεταναστών στη χώρα μας, που τολμούν να ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή. Η Ελλάδα είναι το σταυροδρόμι τους, το άνοιγμά τους σε έναν άλλον κόσμο, καλύτερο, όπως θέλουν να πιστεύουν, όπως άλλωστε πιστεύουμε κι εμείς οι ίδιοι. Οι δυσκολίες, όμως, που αντιμετωπίζουν κι εδώ, δεν την κάνουν τόσο παραδεισένια. Η φτωχή Ελλάδα της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, παραείναι φτωχή, παραείναι μίζερη, και με τέτοιες συνθήκες, πώς να είσαι φιλόξενος και προπαντός, πώς να είσαι ελεύθερος….. Ο σκηνοθέτης με τη διεισδυτική ματιά του και με τα πιο απλά μέσα που διαθέτει εδώ, φτιάχνει μια ταινία αληθινή και βαθειά ανθρώπινη, ακολουθώντας τις ζωές των ανθρώπων αυτών στη νέα τους καθημερινότητα, στην οποία προσπαθούν να προσαρμοστούν και που συχνά συγκρούεται με το όνειρό τους.

22:00-00.00
Στο συναυλιακό μέρος της 3ης ημέρας του Φεστιβάλ έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον καταξιωμένο μουσικό της πόλης μας Μανώλη Κουτσονάνο, ενώ στη συνέχεια οι Deep in the Top θα μας ταξιδέψουν μουσικά σε Blues ρυθμούς.

Δεν ξεχνάμε να φέρουμε φάρμακα που δεν έχουν λήξει, σφραγισμένα σιρόπια, ή αλοιφές, σφραγισμένα ή και ανοιγμένα κουτιά με χάπια ή κάψουλες για το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ, εννοείται, πως είναι ελεύθερη!!!

Σας περιμένουμε!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου