Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος στην Κοζάνη

Το 4ο Φεστιβάλ Κόντρα στο Ρατσισμό και στον Κοινωνικό Αποκλεισμό έχει την τιμή να φιλοξενήσει στην Κοζάνη το σκηνοθέτη Γιώργο Τσεμπερόπουλο και την ταινία του «Ο Εχθρός μου».
Την Κυριακή 29 Ιουνίου, στις 06:00 το απόγευμα, στο Δημοτικό Σχολείο Χαρισίου Μούκα θα γίνει η προβολή, για πρώτη φορά στην Κοζάνη, της ταινίας ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ίδιο τον σκηνοθέτη για τα διλήμματα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας που η ταινία διαπραγματεύεται.

Ο 48χρονος Κώστας Στασινός, ιδιοκτήτης γεωπονικού ανθοπωλείου, ζει μια συνηθισμένη ζωή με τη γυναίκα του Ράνια, τον 17χρονο γιο του Ανδρέα στην τελευταία τάξη του Λυκείου, και τη 14χρονη κόρη του Λουίζα. Προοδευτικός και αμετανόητα ιδεολόγος από τα φοιτητικά του χρόνια στη Γεωπονική, έχει εμφυσήσει στα παιδιά του τις αξίες με τις οποίες ανδρώθηκε.
Η λεηλασία του σπιτιού του από μια συμμορία θα ανατρέψει ολοκληρωτικά την οικογενειακή ηρεμία και θα τον φέρει αντιμέτωπο με το πιο δύσκολο δίλημμα της ζωής του.
Αυτό είναι εν συντομία το σενάριο της νέας ταινίας του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, ο οποίος δηλώνει σχετικά:
«Μια ιστορία καθημερινής τρέλας στην Ελλάδα της κρίσης, Ο Εχθρός Μου, είναι μια ταινία σκληρή και ευαίσθητη ταυτόχρονα, ένα φιλμ που δεν είναι μια ταινία για τον ρατσισμό, αλλά περισσότερο ένα ανοιχτό, αναπάντητο ερώτημα».
«Όλες μου οι ταινίες αφορούν την Αθήνα και τους ανθρώπους της. Πριν δέκα χρόνια όμως ζούσαμε στον παράδεισο. Τώρα που όλα έχουν αλλάξει και η ζωή εδώ είναι μια συνεχής δοκιμασία, αισθάνομαι ότι δεν μου επιτρέπεται πια να καλλιγραφώ. Η ταινία είναι σκληρή όσο και η εποχή μας. Στην ταινία οι "κακοί" δεν είναι μόνο ξένοι. Είναι και Έλληνες, είναι γείτονες, είναι φίλοι, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Γιατί πολύ σωστά το λέει ένας - άγνωστος - ποιητής “ο χειρότερος εχθρός μου είναι πάντοτε εντός μου”. Ο άνθρωπος μπορεί να κρύβει ένα ζώο μέσα του. Μόνο μέσα από την πάλη μπορείς να ανακαλύψεις αυτό που πραγματικά είσαι».

Το φιλμ «Ο Εχθρός Μου», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 37ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και συγκεκριμένα στο τμήμα Focus on World Cinema. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film Festival), το οποίο διεξήχθη από τις 9 έως τις 20 Οκτωβρίου. Ήταν Closing film στο Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών που πραγματοποιήθηκε στο Los Angeles, από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου 2014.
H πορεία της ταινίας του Γιώργου Τσεμπερόπουλου σε Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ ήταν επιτυχημένη και απέφερε σημαντικά βραβεία και διακρίσεις:
* 2013 Luxor IFF (won Silver Djed Pillar)
* 9th L’Europe Autour de l’ Europe – Special Mention
* ÉCU 2014 (won Best European Independent Dramatic Feature)
* 45th Nashville IFF (won Best Actor- Manolis Mavromatakis)
Να προσθέσουμε και τα 3 πολύ σημαντικά βραβεία που απέσπασε η ταινία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου: σεναρίου, σκηνοθεσίας και μοντάζ.

Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε οικονομικά, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως φωτογράφος. Το 1976 σπούδασε σκηνοθεσία στο American Film Institute στο Los Angeles, όπου έζησε και εργάστηκε μέχρι το 1981. Στην Αθήνα, το 1987 ίδρυσε την ΦΙΛΜΙΚΗ εταιρία παραγωγής ταινιών. Το 1992, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, μέλος της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ιδρυτικό μέλος της ΠΑΚΤ, της ΕΣΠΕΚ (Σκηνοθ./Παραγ.Κινημ.), και του ΣΑΠΟΕ (Ανεξάρτ.Παραγ.).

Η προβολή θα ξεκινήσει αυστηρά στις 06:00 το απόγευμα, παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευση σας.
Όλες οι δράσεις του 4ου Φεστιβάλ Κόντρα στο Ρατσισμό και στον Κοινωνικό Αποκλεισμό είναι δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου